x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Comitetul Olimpic: „Nu este momentul să ridicăm sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului”

Comitetul Olimpic: „Nu este momentul să ridicăm sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului”

de Redacția Jurnalul    |    06 Dec 2022   •   00:05
Comitetul Olimpic: „Nu este momentul să ridicăm sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului”
Sursa foto: Hepta

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) nu are planuri imediate de ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei și Belarusului, chiar dacă procesul de calificare pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024 intră în plină desfășurare anul viitor, a declarat luni organismul olimpic.

CIO a emis în februarie îndrumări către organismele de conducere a sporturilor pentru a retrage din competiție sportivii din Rusia și Belarus, după invazia din 24 februarie în Ucraina, pe care Rusia o numește "operațiune specială".

Vorbind în prima zi a reuniunii Comitetului Executiv al CIO, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a declarat că nu a existat nicio modificare a sancțiunilor instituite la începutul războiului din Ucraina, în ciuda faptului că Jocurile Olimpice de la Paris vor începe peste aproximativ un an și jumătate.

"Acum nu este momentul să ridicăm sancțiunile impuse rușilor sau belarușilor", a declarat Adams. "Sancțiunile rămân în vigoare".

În timp ce evenimentele care contează pentru calificarea în unele sporturi pentru Jocurile Olimpice de la Paris au avut deja loc, majoritatea sporturilor își vor organiza evenimentele de calificare continentale sau globale în următoarele 18 luni.

În total, 32 de sporturi sunt în program pentru Jocurile Olimpice din 2024, iar peste 10.000 de sportivi sunt așteptați să se califice în total.

"În cele din urmă, sunt speculații (cu privire la momentul în care sancțiunile ar putea fi ridicate n.r.)... dar există mulți factori în acest moment", a declarat Adams. "Suntem încă la o oarecare distanță de Jocuri. Este adevărat că vor începe în curând calificările.

"Trebuie să vedem cum merg lucrurile. Este o situație care se schimbă rapid, adesea zilnic, acolo. Sancțiunile rămân deocamdată în vigoare. Nu aș vrea să comentez situația calificării sportivilor pentru Paris."

În timp ce poziția CIO s-ar putea schimba în viitor, unele federații au spus clar că singura modalitate de a reintroduce Rusia și Belarus în sportul lor ar fi îndepărtarea trupelor rusești din Ucraina.

"Acest lucru este destul de simplu. Ieșiți din Ucraina", a declarat săptămâna trecută președintele World Athletics, Seb Coe.

(sursa: Mediafax)

×