x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Naţionala, cea mai proastă prestaţie în 20 de ani

Naţionala, cea mai proastă prestaţie în 20 de ani

21 Iun 2016   •   08:49
Naţionala, cea mai proastă prestaţie în 20 de ani
Sursa foto: Michael Sohn/AP

România se întoarce acasă de la Euro 2016 după ce a obţinut ultimul loc în Grupa A ca urmare a înfrângerii suferite cu Albania. Selecţionerul Anghel Iordănescu a afirmat după meci că nu are ce să le reproşeze jucătorilor, o afirmaţie care contrastează cu reacţiile venite din ţară. Mai mulţi antrenori şi jucători i-au cerut să plece, iar un suporter l-a ameninţat chiar cu moartea.

România s-a clasat pe ultimul loc în Grupa A a Euro 2016, cu un singur punct, în condiţiile în care reforma competiţiei permitea o calificare în optimi chiar şi de pe locul trei. Eşecul de duminică seară se înscrie într-o serie mai lungă a "tricolorilor" la turneele europene. Mai ruşinoasă a fost, poate, doar prestaţia din 1996, când naţionala pierdea toate cele trei meciuri din faza grupelor şi se întorcea acasă fără niciun punct de la Campionatul European din Anglia. Cu toate acestea, "tricolorii" avuseseră atunci de-a face cu Franţa şi Spania, doar înfrângerea în faţa Bulgariei fiind surprinzătoare. După eliminarea de duminică, selecţionerul Anghel Iordănescu a declarat că nu are reproşuri de adus jucătorilor, pentru care participarea la un turneu final a fost o performanţă, arătând şi că Albania a fost o adversară redutabilă. "Înfrângerea a venit de la echipa Albaniei, care are 21 de jucători care activează în străinătate. Nu pot să fiu supărat pe jucătorii noştri, şi-au dorit, au alergat, au încercat să controleze jocul, dar ăsta este fotbalul. Albania a progresat enorm de mult. Dacă vreţi să fim realişti, trebuie să înţelegem că pentru noi a fost o performanţă că am ajuns aici", a spus Iordănescu.

"E greu la Euro fără antrenor"

Prestaţia şi declaraţiile lui Iordănescu au fost aspru criticate în ţară, cerându-i-se acestuia să plece de la echipă. Printre cei mai vocali s-a numărat şi fostul jucător al Astrei, Constantin Budescu, jucător neconvocat pentru turneul final. "Eu am zis că Iordănescu e depăşit înaintea Campionatului European. Şi când jucam eu, tactica era aceeaşi precum cea pe care am văzut-o la Euro. E greu când te duci la Euro fără antrenor. Am văzut o declaraţie a selecţionerului cum că nu mai e Albania de pe vremea lui. Atunci, el de ce mai e selecţioner pe vremea asta?", a comentat Budescu, acuzându-l pe selecţioner şi pentru faptul că l-a ţinut pe bancă pe Sânmărtean. "Trebuia să avem o echipă de bază. Când îl ai pe Sânmărtean, cel mai bun jucător al echipei, dar îl foloseşti doar o repriză...", a mai spus Budescu. De altfel, nici Sânmărtean nu "i-a rămas dator" selecţionerului. "Îmi pare rău că nu am putut face mai multe în 45 de minute. O ţară întreagă aştepta", a declarat acesta după meci, referindu-se la faptul că nu a fost utilizat decât o repriză în toată campania. Critici au venit şi din partea antrenorului campioanei Astra Giurgiu, Marius Şumudică. "Nu vreau să intru în detalii tehnice, pentru că nu îmi permit să-i dau sfaturi domnului Iordănescu, dar îmi e ruşine de tot ce s-a întâmplat. Toţi cei care au greşit şi şi-au bătut joc ar trebui să-şi prezinte demisiile", a spus acesta.

 

Iordănescu, ameninţat cu moartea

Ieri-dimineaţă, un bărbat a sunat la 112 şi a ameninţat că îl va aştepta pe Iordănescu la aeroport pentru a-l împuşca. Bărbatul a fost identificat şi reţinut de poliţişti, care l-au amendat cu 500 de lei, negăsind nicio armă asupra lui. Între timp, selecţionerul a anunţat că va pleca în vacanţă.

"Chiar nu ne reproşăm nimic. Regretăm rezultatul, dar nu e o seară aşa neagră cum o vedeţi dumneavoastră. Nu am ce să le reproşez jucătorilor", Anghel Iordănescu, selecţioner

Victoria Albaniei în faţa României au fost sărbătorită în stradă, în ţara balcanică. "Eveniment istoric. Albania câştigă şi are speranţe de calificare", a notat publicaţia Mapo. Ca urmare a performanţei, premierul albanez a anunţat că toţi jucătorii echipei naţionale vor primi paşapoarte diplomatice.

"Albanezii au fost mai buni şi au meritat victoria. Este şi vina mea la gol, mi-o asum, dar în fotbal sunt şi momente grele. Trebuie să mergem mai departe", Ciprian Tătăruşanu, portar

Fotbaliştii naţionalei României au fost dominaţi fizic de adversarii albanezi. Publicaţia France Football a dat numai note de 4 şi 5 pentru prestaţia jucătorilor lui Iordănescu

×