x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Gianni Infantino e noul preşedinte al FIFA

Gianni Infantino e noul preşedinte al FIFA

26 Feb 2016   •   19:14
Gianni Infantino e noul preşedinte al FIFA
Sursa foto: Gianni Infantino / uefa.com

Italo-elveţianul Gianni Infantino este noul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfăşurate vineri la Zurich, anunţă presa internaţională.

În al doilea tur al alegerilor, Gianni Infantino a obţinut 115 voturi. El a fost urmat de Şeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, şi Prinţul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot.

La vot au luat parte 207 federaţii naţionale. Pentru ca un candidat să fie declarat învingător după al doilea tur de scrutin, trebuie a să obţină majoritatea simplă a voturilor - 104.

Federaţia Română de Fotbal, prin preşedintele său, Răzvan Burleanu, îşi anunţase intenţia de a vota pentru Infantino.

Infantino a fost în frunte şi după primul tur al alegerilor, dar nu a reuşit să obţină două treimi din voturi, majoritate necesară pentru această fază a scrutinului, astfel încât a avut loc un al doilea tur. În primul tur, Infantino a obţinut 88 de voturi, în timp ce Şeicul Salman a primit 85, Prinţul Ali a strâns 27 de voturi, iar Jerome Champagne, 7. Majoritatea necesară de două treimi însemna 138 de voturi.

Cine este Gianni Infantino

Născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveţia, Infantino a studiat dreptul la Universitatea Fribourg şi vorbeşte fluent italiana, engleza, franceza, germana şi spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, elveţianul a activat în rolul de consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia, iar apoi ca secretar general al Centrului internaţional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licenţierea cluburilor, fiind în acelaşi timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi autorităţile guvernamentale. Elveţianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 şi a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, preşedintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru 6 ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activităţile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câştigă.

Elveţianul a fost un partizan al creşterii numărului de echipe de la 16 la 24 la turneele finale ale EURO, dar şi al Ligii Naţiunilor, o echipă rezervată selecţionatelor naţionale, criticată însă pentru complexitatea competiţiei. Pe durata celor 7 ani ca secretar general al UEFA, veniturile cluburilor din cupele europene au crescut, dar inegalitatea dintre cluburile de elită şi restul rămân încă o problemă.

Dacă va câştiga alegerile la preşedinţia FIFA, Infantino va deveni primul înalt oficial UEFA care va conduce forul mondial de la fondarea organizaţiei continentale în 1954.

Infantino susţine, în programul său electoral, creşterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială, precum şi susţinerea candidaturilor comune, de două sau mai multe ţări din aceeaşi regiune pentru Cupa Mondială. Elveţianul promite că va distribui câte 5 milioane dolari la fiecare patru ani fiecărei federaţii din cele 209 afiliate la FIFA şi 40 milioane dolari fiecărei confederaţii continentale.

Casa de pariuri William Hill îl vedea pe Infantino al doilea favorit la câştigarea preşedinţiei FIFA, cu o cotă de 4-6, în urma şeicului Salman, cotat cu 15-8.

Sursa - Agerpres 

×
Subiecte în articol: fifa presedintele fifa gianni infantino