x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Studiu: Guardiola nu e cel mai eficient antrenor din Spania.

Studiu: Guardiola nu e cel mai eficient antrenor din Spania.

03 Iun 2011   •   10:50

Unai Emery, antrenorul formatiei Valencia, este cel mai eficient tehnician din prima liga spaniola, conform unui studiu al Universitatii din Castilla-La Mancha, in care Jose Mourinho ocupa locul 8, iar Pep Guardiola locul 11, informeaza cotidianul Marca.

Studiul vizeaza doar activitatea in liga spaniola, fara cupe europene, iar conform acestuia, cel mai eficient antrenor nu este cel care a adus titlul, ci cel care a reusit sa scoata cel mai bun randament la formatia sa. Autorul studiului este profesorul de economie Julio del Corral, care a punctat ca Pep Guardiola ar fi fost cel mai eficient doar daca ar fi castigat campionatul Spaniei cu maxim de puncte (114) si nu cu cele 96 obtinute (adica 84 la suta).

Pentru a stabili nivelul de eficienta al antrenorilor, acest expert a calculat suma intre procentul de puncte reusite de echipe si procentajul pe care l-ar fi putut obtine cu resursele avute la dispozitie.

Astfel, antrenorii cei mai eficienti in sezonul trecut au fost: Unai Emery (Valencia), Javier Aguirre (Real Zaragoza), Marcelino García Toral (Racing Santander), Manuel Pellegrini (Málaga) si Quique Sánchez Flores (Atlético de Madrid).

In schimb, cei mai putin eficienti sunt Míchel (Getafe) si Miguel Ángel Lotina (Deportivo La Coruña).

O alta concluzie a acestui studiu este ca mai multi antrenori care au preluat echipe in timpul campionatului - cum e cazul lui Aguirre, García Toral, Miroslav Djukic (Hércules) sau Pellegrini - au avut un nivel de eficienta mai ridicat. "Inlocuirea antrenorului este importanta, in unele cazuri vitala pentru mentinerea in prima liga", a spus Corral.

×