x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ilie Năstase a bătut degeaba la uşa DNA

Ilie Năstase a bătut degeaba la uşa DNA

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Iul 2008   •   00:00
Ilie Năstase a bătut degeaba la uşa DNA

13:28 • Ilie Năstase s-a prezentat, joi, la DNA pentru a discuta cu procurorii în legătură cu Baza Sportivă Voinţa, despre care susţine că, deşi există o lege prin care s-ar arăta că baza este trecută la fundaţia sa, nu poate intra acolo de mai bine de zece ani, informează Mediafax.

Ilie Năstase s-a prezentat, joi, la DNA pentru a discuta cu procurorii în legătură cu Baza Sportivă Voinţa, despre care susţine că, deşi există o lege prin care s-ar arăta că baza este trecută la fundaţia sa, nu poate intra acolo de mai bine de zece ani, informează Mediafax.

           

CU JALBA’N…Ilie Năstase a declarat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că procurorii i-au spus că nu pot face nimic deoarece legea în baza căreia funcţionează nu prevede astfel de fapte. Ilie Năstase s-a revoltat în faţa procurorilor şi a spus că, deşi există o hotărâre de Guvern în baza căreia terenul şi Baza Sportivă Voinţa sînt trecute la Fundaţia pentru tenis "Academia Ilie Năstase", directorul şi preşedintele bazei nu îi permit sub nicio formă accesul. Acesta a apreciat că "este strigător la cer că de zece ani nu se poate aplica o lege în România" şi a arătat că deşi s-a săturat de alergătură, va merge şi la alte unităţi de parchet să reclame acest lucru, ca de pildă Parchetul General. Fostul tenisman Ilie Năstase anunţa, în 12 februarie, că a demisionat din funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. Năstase spunea că principalul motiv al deciziei sale îl constituie o decizie judecătorească dată în cazul Bazei Sportive Voinţa, pe care fostul tenisman dorea să o transforme în academie de tenis.

 

GÎLCEAVA. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Curtea de Apel Bucureşti a anulat Hotărârea de Guvern (HG) privind darea în folosinţă gratuită a unui teren proprietate publică a statului Fundaţiei pentru tenis "Academia Ilie Năstase", teren ce s-a aflat în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ a admis excepţia nelegalităţii Hotărârii de Guvern 946/1999 şi a anulat HG 311/8 martie 2006 - prin care s-a aprobat darea în folosinţă gratuită Fundaţiei pentru tenis "Academia Ilie Năstase", pentru realizarea Proiectului "Arenele Ilie Năstase", a unui teren aflat în administrarea Agentiei Naţionale pentru Sport. Darea în folosinţă gratuită a terenului de 64.000 de metri pătraţi în nordul Bucureştiului (în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro) s-a făcut pentru o perioadă de 60 de ani, de către Guvernul Tăricenu, în condiţiile în care în HG din 1999 era prevăzută o perioadă de 49 de ani, cît era termenul legal. Fundaţia pentru tenis "Academia Ilie Năstase" a fost înregistrată în Registrul Naţional al Asociaţiilor şi Fundaţiilor la data de 13 martie 2002. Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că Fundaţia pentru tenis "Academia Ilie Năstase" nu are caracter de utilitate publică. În extrasul de informare din registrul Special ţinut de Ministerul Justiţiei privind asociatiile şi fundaţiile, fundaţia pentru tenis nu are completat nimic la rubrica privind recunoaşterea acesteia ca fiind de utilitate publică. Ilie Nastase a obţinut, în anul 1999, HG prin care îi este concesionat acest teren pentru 49 de ani, hotărîrea fiind semnată de Radu Vasile, primul-ministru de atunci. Marian Strugaru, preşedintele Clubului Voinţa Bucureşti, era asociat la acea vreme cu Ilie Năstase şi, împreună, l-au convins pe Radu Vasile să le dea terenul. Ulterior, cei doi s-au certat şi au început procesele privind terenul în speţă. Hotărîrile de Guvern invocate au dispus asupra terenului, cu încălcarea dreptului de proprietate asupra construcţiilor aflate pe terenul concesionat, construcţii aflate în proprietatea extratabulară a CS Voinţa Bucureşti - recunoscută ca atare prin sentinţa civilă 2/3 ianuarie 2005 emisă de Judecătoria sectorului 1 a Capitalei. Acest drept de proprietate este opozabil erga omnes, inclusiv statului, care a încălcat drepturile de superficie şi, respectiv, servitute consacrate de sentinţa Judecătoriei. Construcţiile fac parte din patrimoniul CS Voinţa Bucureşti, acesta fiind titular al dreptului de proprietate asupra acestora, spune Vintilescu.

×
Subiecte în articol: sport nastase ilie ilie năstase tenis