x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ioan Becali se crede stapanul Diviziei A

Ioan Becali se crede stapanul Diviziei A

10 Mar 2004   •   00:00

In fotbalul romanesc anomalia este un fenomen obisnuit. Ultima de acest gen este legata de transferul lui Ciprian Marica de la Dinamo la Sahtior Donetk, la care, conform unor surse, s-a implicat direct si fostul impresar, in prezent presedinte al Rapidului, Ioan Becali.

Acesta a fost prezent la negocierile de la Donetk, incalcand astfel principiile concurentei loiale. Pentru bunul mers al fotbalului romanesc, ar fi de datoria FRF si a autoritatilor statului sa intervina pentru ca aceste practici sa inceteze.
PAUL ANDONE
FLORIN GONGU

Desi anuntase, in iarna, ca renunta la activitatea de impresar, Ioan Becali a continuat, din umbra, sa coordoneze "miscarile" jucatorilor romani aflati sau nu sub contract cu firma lui de impresariat, dar sa si consolideze pozitia clubului pe care il conduce prin slabirea contracandidatelor.

Becali recunoaste

Prin activitatea depusa se poate trage concluzia ca firma "Becali&Popescu Sport", la care presedintele Rapidului detine pachetul majoritar de actiuni, lucreaza in beneficiul sau. De altfel, Ioan Becali a confirmat ieri aceasta varianta. Pornind de la acest adevar recunoscut, incep sa se explice misterele ultimelor transferuri ale unor jucatori romani.

Activitati imorale

In cazul plecarii lui Marica surprinde faptul ca Ioan Becali a asistat, conform unor surse, la negocierile de la Donetk. Astfel, presedintele Rapidului a "impuscat" doi iepuri dintr-o lovitura, asigurandu-si un castig financiar pentru firma sa si slabind adversarul direct in lupta pentru titlu. Este absolut imoral ca un presedinte de club sa participe la negocierile privind transferul unui jucator de la echipa aflata in lupta directa pentru obtinerea titlului.

S-a implicat si la alte cluburi

De altfel, acest soi de implicare nu este unic. Conform unor voci, Ioan Becali s-a amestecat si in viata altor echipe, incercand si chiar reusind sa blocheze anumite transferuri in strainatate, care ar fi asigurat stabilitate respectivelor cluburi. In unele cazuri, motivul este banal: jucatorii respectivi nu au ajuns la Rapid! In altele, cum este cazul Stelei, dorinta a fost ca la echipa pastorita de Piturca sa nu ajunga sume mari de bani.

Influenta fostului impresar asupra jucatorilor de la celelalte echipe din Divizia A

Dinamo

  • Iannis Zicu
  • Ciprian Marica

Coordonatele transferului lui Marica, realizat luni, seamana izbitor cu cel al mutarii lui Zicu la Parma, via Inter, de la Dinamo la Inter. Singura diferenta este aceea ca tratativele decisive s-au purtat la Bucuresti si nu "in deplasare" si ca prezenta lui Ioan Becali la Milano nu a mai fost necesara. In ambele situatii, Dinamo a confirmat mutarile abia dupa ce actele erau parafate, negand pana atunci existenta tratativelor.

Steaua

  • Marian Aliuta
  • Claudiu Raducanu

Claudiu Raducanu a dezvaluit ca il banuieste pe asociatul lui Ioan Becali, Gica Popescu, de tentativa de blocare a transferului la Espanol. Atacantul a ajuns totusi in Primera Division, catalanii neavand solutii imediate. Urmeaza cazul Aliuta, in care se pare ca fostul impresar a uzat de relatiile sale din spatiul exsovietic pentru a bloca trecerea lui Aliuta la Torpedo Moscova. Astfel, Steaua a pierdut un milion de dolari.

Craiova

  • Ionut Stancu
  • Ionut Rada

Intre incercarile de slabire a adversarilor directi, Ioan Becali a gasit timp sa rezolve si nevoile clubului pe care il pastoreste. Metoda prin care craiovenii Rada si Stancu au ajuns in Giulesti a devenit celebra. Oficialul rapidist a inchiriat pentru o ora salonul de protocol al aeroportului international, luand jucatorii de la scara avionului cu o masina. Acolo s-au purtat discutiile finale, iar a doua zi ei s-au prezentat la Rapid.

Bacau

  • Andrei Cristea

Dupa ce a esuat in incercarea de a-l aduce pe Andrei Cristea in Giulesti, din cauza refuzului primarului Dumitru Sechelariu, Ioan Becali s-a folosit de influenta sa ca tanarul jucator sa nu plece in strainatate. Cei de la Dinamo Kiev s-au aratat dispusi sa achite 1,5 milioane de dolari pe Cristea, dar transferul nu a mai fost perfectat. Sechelariu chiar l-a acuzat pe "fostul" impresar de blocarea tranzactiei.

Arges

  • Cristian Dancia

Un exemplu minuscul in comparatie cu celelalte il reprezinta plecarea pitesteanului Cristian Dancia in Rusia, la Torpedo Moscova, ca jucator liber de contract, desi antrenorul Ioan Andone il dorea in lotul lui Dinamo inca din vara trecuta. Ioan Becali l-a directionat pe fundas spre Rusia, pentru a nu intari pe Dinamo, una dintre rivalele Rapidului. Clubul pitestean a pierdut, pentru ca nu a luat pe Dancia nici un ban.

Conducatorii dinamovisti s-au contrazis si s-au intrecut in minciuni

Transferul lui Marica a compromis in buna masura credibilitatea conducatorilor lui Dinamo. Conducerea gruparii din Stefan cel Mare a remis un comunicat luni seara, in care se mentioneaza ca "Marica ar putea fi transferat la Sahtior Donetk, deoarece fotbalistul, caruia i s-a facut o oferta pentru prelungirea contractului in curs pana la 4 ani si jumatate, nu a acceptat conditiile propuse de FC Dinamo ". La ora la care conducerea clubului elabora comunicatul, Marica efectuase deja vizita medicala la Donetk, semnase contractul cu Sahtior si revenise in Romania pentru a-si lua bagajele. Asta dupa ce, in 26 februarie, presedintele Nicolae Badea anunta ca sa ajuns la un acord cu Marica in privinta prelungirii intelegerii sale cu clubul, pentru 4 ani si jumatate! De remarcat si pozitia contradictorie a directorului executiv al "cainilor", Cristi Borcea. In momentul in care a fost intrebat de reprezentantii mass-media daca mai pleaca vreun jucator dupa Zicu, acesta a raspuns, intr-un accent de isterie: "Va rog sa terminati cu treburile astea! Nu mai pleaca nimeni! Astea sunt prostii!". Asigurarile date de oficialul gruparuii din Stefan cel Mare s-au dovedit a fi o noua minciuna, cel care se tratase de "raceala" la Milano, semnand actele lui Zicu. Tot el a fost cel care a reprezentat pe Dinamo in negocierile de la Donetk, pentru transferul lui Marica.

"Intr-o disputa pentru un jucator reprezentat de Gica Popescu sau de fratele meu, Victor, e clar ca acestia vor fi de partea mea. E un lucru normal, pentru ca este fratele meu si e pe fata treaba asta. Nu mai are rost sa ma mai ascund"

"Daca Dinamo avea curaj sa joace cu tripleta Mitea - Zicu - Marica, ar fi avut cel mai puternic atac in Europa si ar fi putut obtine pe ei 15-20 de milioane de dolari. Politica lui Dinamo este totusi de inteles, pentru ca la ei au prioritate rezultatele, nu jucatorii de perspectiva"
Ioan Becali Presedinte Rapid

×
Subiecte în articol: sport dinamo becali ioan s-au marica