x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Lance Armstrong recunoaşte că nu putea câştiga Turul Franţei de 7 ori fără dopaj

Lance Armstrong recunoaşte că nu putea câştiga Turul Franţei de 7 ori fără dopaj

de Agerpres    |    18 Ian 2013   •   10:49
Lance Armstrong recunoaşte că nu putea câştiga Turul Franţei de 7 ori fără dopaj
Sursa foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Fostul ciclist american Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat şi a trişat în cariera sa şi nu putea câştiga altfel de 7 ori Turul Franţei, informează Agerpres.

Texanul s-a confesat într-un interviu difuzat joi cu celebra realizatoare Oprah Winfrey, înregistrat la casa lui din Austin, fără a intra însă în detalii despre dopajul sistematic şi organizat. El a răspuns scurt şi sec cu da, la mai multe întrebări privind substanţele dopante pe care le-a folosit, precum eritropoietina (EPO), hormoni umani de creştere şi transfuzii sangvine.

Armstrong a dat un răspuns ambiguu la întrebarea de ce a minţit mereu asupra acestui subiect. "Nu ştiu dacă am un răspuns bun. Acum e prea târziu, probabil pentru cei mai mulţi, şi este vina mea. Am văzut această situaţie ca o mare minciună şi am repetat-o de multe ori", a spus Armstrong.

Un supravieţuitor de cancer, care a inspirat milioane de oameni cu o carieră de poveste, Armstrong a precizat că nu crede că ar fi putut obţine acele succese din Turul Franţei fără să încalce regulile din cauza culturii dopajului din ciclism. "Nu eu am inventat această cultură a dopajului, dar nici nu am încercat s-o opresc. Este greu de vorbit despre asta şi nu vreau să acuz pe nimeni. Sunt aici să-mi recunosc greşelile", a spus Lance Armstrong.

Fostul ciclist a precizat că ultima oară când s-a dopat a fost în 2005, când câştiga al 7-lea său Tur al Franţei, iar după revenirea din 2009 nu a mai utilizat substanţe interzise. "Nu am privit conceptul de a trişa pentru a avea un avantaj. Nu am gândit în acest mod, l-am văzut ca pe un nivel de concurenţă pe teren", a mai spus fostul ciclist american.

Armstrong, în vârstă de 41 de ani, a negat că un test al său pozitiv din 2001 a fost acoperit de oficialii UCI, potrivit Reuters.

Fostul lider al echipei US Postal a admis că să facă o donaţie către UCI, dar nu pentru a ascunde testul pozitiv din Turul Elveţiei 2001, ci la solicitarea forului internaţional.

Cu aceste dezvăluiri, americanul a declanşat o serie de acţiuni în instanţă din partea mai multor sponsori şi parteneri care vor să-şi recupereze banii investiţi, plus alte acţiuni legale împotriva sa din partea guuvernului american.

×