x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Romania - Bulgaria / Generatia trista

Romania - Bulgaria / Generatia trista

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    04 Sep 2006   •   00:00
Romania  -  Bulgaria / Generatia trista

Tricolorii au pornit cu stangul cam-pania de calificare la EURO 2008: 2-2 cu Bulgaria.

  • Stangul in dreptul
  • Chivu - ""Poate ca asta este soarta noastra""

    Schimbari neinspirate

    Victor Piturca a inceput cu o formula ce a fost la un pas sa fie castigatoare. In schimb, selectionerul n-a nimerit inlocuirile. De fapt, si banca de rezerve a fost una ciudata.

    Piturca l-a titularizat pe Rosu in locul lui Cocis, venit dupa o accidentare, pe un post mai putin obisnuit lui, de mijlocas la inchidere. In atac, l-a preferat pe Marica lui Daniel Niculae si lui Ganea, ultimul nefiind retinut nici macar in lotul de 18. Si Rosu, si Marica au marcat, iar Romania parea ca s-a desprins in invingatoare. Meciul s-a schimbat o data cu inlocuirile.

    COCIS. Astfel, Dica a fost schimbat cu Cocis, in minutul 58. Stelistul, care a facut o partida buna, a acuzat probleme de sanatate pana cu o zi inaintea partidei. "Vorbisem cu el sa-l schimb inca de la pauza, dar mi-a zis ca mai poate juca", a explicat Piturca. Inlocuitorul lui, Razvan Cocis, a produs faultul care a dus la lovitura libera din minutul 82 in urma careia Martin Petrov a marcat pentru 2-1.

    NICOLITA. Florentin Petre era, poate, jucatorul care-i stia cel mai bine pe bulgari, el evoluand la TSKA Sofia. A fost substituit in minutul 71 cu Banel Nicolita. "Cu Petre a fost ceva cam la fel ca la Dica. Nici el nu mai putea juca", a spus Piturca. Nicolita a fost cam timid, nereusind sa intre in joc. Omul pe care trebuia sa-l marcheze, Wagner, a capatat o mai mare libertate in joc.

    MAFTEI. Daca primele doua schimbari ar mai avea o logica, nu acelasi lucru se poate spune si de cea din minutul 79. Atunci cand Rosu i-a lasat locul lui Maftei. "Rosu mi-a facut semn ca-l doare glezna si l-am introdus pe Maftei, care e un fundas puternic", a justificat Piturca. Maftei a alunecat in faza premergatoare centrarii lui Stanislav Angelov, care a dus la golul de 2-2.

    VARIANTE. Schimbarea lui Rosu cu Maftei a fost cea mai ciudata, in conditiile in care rapidistul este fundas central, si nu mijlocas. De altfel, singura solutie de "inchizator" avuta la dispozitie, Margaritescu, nici nu a fost trecut pe foaia de joc. Ganea si Badoi au vazut meciul de pe o banca amplasata pe pista, fiind trecuti pe foaia de joc in calitate de maseuri!

    Victor Piturca: "Si eu am gresit"

    NEDUMERIT. Piturca a realizat greu ce s-a intamplat pe teren
    Dupa meci, Victor Piturca a incercat sa-si mascheze amaraciunea rezultatului final schitand uneori si cateva zambete: "Din pacate, am inceput cu stangul. A fost o partida pe care am avut-o in mana. E dureros sa vezi cum te egaleaza o echipa care nu prea a avut ocazii. Am pierdut doua puncte care pot conta enorm in economia grupei. Jocul greseala asteapta. Nu pot arunca vina pe umerii cuiva, mai ales ca am facut o partida buna, baietii si-au dorit victoria. Au fost respingerea lui Lobont si un fault inexistent la Cocis, au fost si cateva momente de uluiala, poate de relaxare. Poate ca si eu am gresit, dar n-o sa ma justific in public. Acum trebuie sa ne concentram la partida de la Tirana, unde ne va astepta un joc dificil. Situatia poate deveni dificila daca nu invingem acolo". Echipa Romaniei pleaca in aceasta dupa-amiaza de la Constanta spre Tirana cu un charter. Piturca nu va mai convoca alt jucator, in locul suspendatului Tamas urmand sa joace Ghionea.

    ANALIZA
    "Totul s-a rupt de cand a iesit Petre. A venit accidentarea lui Rosu, a intrat Maftei care nu a jucat niciodata pe postul acela. Statea de parca era pe papainoage. Greseala lui Lobont e impardonabila. Nu se poate sa nu prinda o minge ca lumea" - Dumitru Dragomir, presedinte LPF

    Mercedesul, Stoicikov si bicicletele

    INDICATII. Stoicikov (sacou alb) s-a agitat de la tribuna oficiala
    Selectionerul Bulgariei, Hristo Stoicikov, a privit meciul de la tribuna oficiala, el fiind suspendat de UEFA. A suferit la golurile incasate, s-a bucurat ca un copil la reusitele echipei sale. Fluierul final i-a dat o oarecare liniste, mai ales ca intrase in cateva clinciuri si cu presa romana. A venit primul la conferinta de presa. A intrat in sala fluierand relaxat, scrutand cu privirea asistenta. A ramas in picioare si si-a asezat mai bine pantalonii in talie, care ii avea putin in vine. S-a aplecat peste masa pentru a discuta cu translatoarea, pentru ca apoi, in sfarsit, sa ia loc.

    SPRE UE. Dupa care a vorbit: "A fost un joc bun, de calitate. Echipa mea a dovedit caracter, a reusit sa intoarca scorul si putea chiar sa bata. De aceea sunt si putin suparat pe baietii mei, ca nu s-au concentrat mai bine. Bulgaria a jucat mai bine. Vreau sa-i felicit si pe suporterii nostri care au fost la meci". Si-a incheiat declaratia, dupa care a cerut sa i se puna intrebari: "Hai, intrebati-ma, ca inainte de meci m-ati acuzat ca nu vorbesc". La prima intrebare care i s-a pus, fostul mare international bulgar s-a dezlantuit: "Sunt trist, pentru ca, inainte sa ne criticam unii pe altii, ar trebui sa ne uitam fiecare la el si sa ne ajutam. Romania si Bulgaria incearca sa mearga brat la brat in Uniunea Europeana. Ati fost agresivi inainte de meci, iar eu si poporul bulgar ne-am simtit jigniti. Nu inteleg de ce ati facut asta. Nu ar trebui sa existe dusmanie. Nu uitati ca eu cand aveam Mercedes si BMW, romanii mergeau cu bicicleta. Trebuie sa facem eforturi in comun, sa ne intelegem, sa ne ajutam unii pe altii sa ne integram", a tunat Stoicikov, dand de inteles ca Romania este cea trasa de Bulgaria pentru a fi primita in Uniunea Europeana. In final, el s-a aratat dezamagit de atitudinea fanilor bulgari, care i-au gratulat pe romani cu apelativul de "tigani". "E rau ca au strigat asa. Eu am multi prieteni romani, Hagi, Popescu. Cred ca fotbalul este fotbal, iar politica este politica."

    "Masorul" Ganea tace, dar ironizeaza

    MASORII. Badoi si Ganea
    Desi a incercat sa nu para, Ionel Ganea a fost deranjat de faptul ca nu a fost trecut pe foaia de joc. Cu toate acestea, profitand de faptul ca a avut acces in incinta terenului, ca si masor, a incercat sa faca tot ce-i posibil sa-si ajute colegii din teren, incercand sa-i puna rapid in posesie, atunci cand balonul iesea in afara terenului. La final, el si-a exprimat dezamagirea fata de scorul final, dar l-a si "intepat" fin pe Piturca: "Baietii meritau victoria. Nu pot sa spun ca a gresit Lobont, nu e treaba mea. Nu sunt dezamagit ca n-am jucat, ci mai degraba surprins ca am fost convocat. N-a spus domnul Piturca ca deocamdata sunt la capacitate fizica doar 60%? Cum era sa joc? Dar, daca sunt doar 60%, la Dinamo cum pot sa joc? Nu ma astept sa vina selectionerul sa poarte vreo discutie cu mine. Nu vreau sa creez atmosfera la lot, vreau sa ajut cat se poate. Si asa, sunt pandit sa spun cine stie ce ca sa fiu lasat acasa. Prefer sa tac".

    Stupefactie generala in randul tricolorilor

    "Cred ca rezultatul e o jumatate de pas fals, dar trebuie sa vedem jumatatea plina a paharului. Poate ca acest punct ne va fi folositor pana la urma. Speram ca pe viitor vom avea si sansa de partea noastra. In campania asta trebuie sa dam mai mult toti", si-a facut curaj, la final, Adrian Mutu. El a fost sustinut de Razvan Rat: "Sper sa nu mai facem pasi gresiti in continuare. E greu de explicat ce s-a intamplat. Lovitura libera care le-a fost acordata si s-a marcat de 2-1 nici nu a fost. Meciul l-am pierdut toti. Nu Lobont sau altcineva. Nu e corect sa cautam acum tapi ispasitori". Nedumerit a fost si Nicolae Dica: "E complicat de explicat ce s-a intamplat. Am fost superiori, am condus cu 2-0. Ghinionul nu ne-a lasat. Stiam ca Martin Petrov e un jucator de valoare, dar nu ma asteptam la un asemenea deznodamant". Mai dur a fost Ionut Lupescu, managerul general al FRF: "Cand conduci cu 2-0 in minutul 80, e inadmisibil sa iei doua goluri intr-un minut. Asta e fotbalul si la nivelul acesta greselile se pedepsesc. Am jucat bine, am avut ocazii, am marcat doua goluri, dar jucatorii s-au deconcentrat la 2-0. Trebuie sa castigam in Albania". La randul sau, Mircea Sandu, presedintele FRF, a spus: "Am pierdut doua puncte importante. In ultimele minute n-am mai avut concentrare. E pacat, pentru ca jucatorii au evoluat in general bine. Doua greseli copilaresti, individuale, au dus la acest rezultat nemeritat".

    CONTRA, CONSOLAT
    Experimentatul fundas dreapta al Romaniei, Cosmin Contra, s-a numarat printre fotbalistii care au comis greseli importante in meciul de sambata. "Sunt vinovatul principal la golul doi al bulgarilor. Dar, ce sa mai zic, asta e viata...", a declarat "Gurita" la finalul partidei. Imediat dupa incheierea confruntarii, Contra a fost nevoit sa se prezinte si la controlul antidoping, acolo unde a zabovit mai bine de o ora. In timp ce astepta, Contra a fost consolat si imbarbatat chiar de antrenorul Bulgariei, Hristo Stoicikov. De precizat ca George Ogararu nu a fost convocat la lot.

    GRUPA G
  • Belarus - Albania 2-2
    Kalacev (’2), Romascenko (’24) / Skela (’7 - pen.), Hasi (’86)
  • Romania - Bulgaria 2-2
    Rosu (’39), Marica (’56) / M. Petrov (’82, ’83)
  • Luxemburg - Olanda 0-1
    Mathijsen (’18)

    Clasament
  • 1. Olanda 1 1-0 3p
  • 2-5. Albania 1 2-2 1p
    Belarus 1 2-2 1p
    Bulgaria 1 2-2 1p
    Romania 1 2-2 1p
  • 6. Slovenia 0 0-0 0p
  • 7. Luxemburg 1 0-1 0p

    Etapa viitoare (miercuri, 6 septembrie): Bulgaria - Slovenia, Albania - Romania, Olanda - Belarus, Luxemburg sta.
  • PRELIMINARII EURO 2008 - REZULTATE
    Grupa A
  • Serbia - Azerbaidjan 1-0
    Zigic (’71)
  • Polonia - Finlanda 1-3
    Gargula (’90) / Litmanen (‘54, ’76-pen), Vayrynen (’85)

    Grupa B
  • Scotia - Insulele Feroe 6-0
    Fletcher (‘7), McFadden (’10), Boyd (’24-pen, ’38), Miller (’30), O’Connor (’85)
  • Georgia - Franta 0-3
    Malouda (‘7), Saha (’16), Asatiani (’46-a.)
  • Italia - Lituania 1-1
    Inzaghi (’30) / Danilevicius (’21)

    Grupa C
  • Malta - Bosnia-Hertegovina 2-5
    Pace (‘6), M. Mifsud (’85) / Barbarez (‘4), Hrgovic (‘10, ’45), Muslimovic (‘48, ’50)
  • Ungaria - Norvegia 1-4
    Gera (’88) / Solskjaer (‘15, ’53), Stromstad (’31), Pedersen (’41)
  • Moldova - Grecia 0-1
    Liberopoulos (’77)

    Grupa D
  • Cehia - Tara Galilor 2-1
    Lafata (‘77, ’89) / Jiranek (’85-autogol)
  • Slovacia - Cipru 6-1
    Skrtel (‘9), Mintal (‘33, ’55), Sebo (‘43, ’48), Karhan (’52) / Yiasoumi (’90)
  • Germania - Irlanda 1-0
    Podolski (’57)

    Grupa E
  • Anglia - Andorra 5-0
    Crouch (‘5, ’66), Gerrard (’13), Defoe (‘38, ’47)
  • Estonia - Israel 0-1
    Colautti (‘7)

    Grupa F
  • Irlanda de Nord - Islanda 0-3
    Thorvaldsson (’12), Hreidarsson (’20), Gudjohnsen (’37)
  • Letonia - Suedia 0-1
    Kallstrom (’38)
  • Spania - Liechtenstein 4-0
    Torres (’20), Villa (‘45, ’62), Luis Garcia (’66)
  • ×
    Subiecte în articol: sport romania grupa roşu piţurcă bulgaria