x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Angajații români vor deschiderea școlilor. Majoritatea nu înțeleg în ce condiții vor fi reluate cursurile

Angajații români vor deschiderea școlilor. Majoritatea nu înțeleg în ce condiții vor fi reluate cursurile

27 Aug 2020   •   12:15
Angajații români vor deschiderea școlilor. Majoritatea nu înțeleg în ce condiții vor fi reluate cursurile

Mai mult de 45% dintre angajaţii români care au copii îşi doresc ca noul an şcolar să se desfăşoare normal, iar elevii să înceapă cursurile în sălile de clasă, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

29% preferă un sistem de învăţământ hibrid, prin alternarea orelor în școli cu cele online.

25% cred că şcoala ar trebui să se desfăşoare, deocamdată, exclusiv online, pentru siguranţa elevilor şi a familiilor acestora, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Totuşi, aproape jumătate dintre angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs sunt îngrijoraţi de lipsa de claritate privind cum va arăta anul şcolar, cu nici trei săptămâni înainte de începere, şi se tem că acest an va fi unul de sacrificiu educaţional pentru copii. Alţi 47% speră ca şcolile să nu se transforme în focare de Covid-19 şi 40% sunt îngrijoraţi de o eventuală îmbolnăvire a celor mici, ceea ce ar pune în pericol şi restul membrilor familiei. Sunt însă şi părinţi îngrijoraţi că nu vor putea merge la serviciu din cauză că unităţile de învăţământ ar putea să nu se deschidă (14,8%)", se arată în comunicat.

Doar jumătate dintre părinți au spus că dispun de toate mijloacele tehnice pentru desfășurarea învățământului la distanță. 

Peste 31% afirmă că dispun doar parţial de instrumentele necesare şcolii online,dispozitiv electronic, internet, spaţiu dedicat de lucru.

19,3% spun că nu le pot asigura celor mici un cadru propice pentru şcoala de acasă.

Școala online ridică probleme pentru 31,1% dintre respondenţi şi pentru că nu au cu cine să lase copiii acasă.

30,5% spun că sunt nevoiți să lase copiii să-şi ocupe singuri timpul cu activităţile şcolare.

19,5% spun că vor cere ajutorul bunicilor.

Dacă şcoala va continua online, (46,5% dintre părinții care lucrează consideră că angajatorul ar trebui să-i lase să lucreze de acasă, iar 25% ar prefera să li se reducă programul de lucru, astfel încât să se poată ocupa şi de activităţile şcolare ale copiilor.

52% dintre respondenți  spun că școala online nu permite accesul egal la educaţie pentru toţi copiii.

45,6% consideră că sistemul de educaţie din ţară nu este adaptat pentru predarea materiilor şcolare la distanţă.

48% dintre salariaţi s-au declarat nemulţumiţi de experienţa orelor susţinute online pe timpul stării de urgenţă şi consideră că elevii au învăţat mai puţin decât dacă ar fi continuat să meargă la scoală.

44% dintre părinți sunt de părere că elevii din clasele primare au nevoie de socializare şi de contact direct cu alţi copii.

60,27% spun că nu le este clar în ce condiții vor fi reluate cursurile și este nevoie de măsuri solide din partea autorităților pentru reluarea orelor la școală.

47,4% dintre respondenţi consideră că toate instituţiile de învăţământ trebuie dotate cu materialele sanitare şi de igienă corespunzătoare.

42,4% spun că este nevoie de pregătirea cadrelor didactice pentru predare online.

Peste 40% vorbesc despre investiţii în extinderea spaţiilor de învăţământ, astfel încât să poată fi asigurată distanţarea între copii.

33,7% dintre salariaţi vor ca autorităţile locale să asigure tablete sau laptopuri şi acces la internet tuturor elevilor, astfel încât şcoala online să se desfăşoare în condiţii optime.

21,8% doresc reglementarea sistemului de învăţare de acasă (homeschooling).

1,5% dintre angajaţii cu copii de şcoală consideră că autorităţile sunt îndeajuns de pregătite pentru începerea noului an şcolar în actualul context.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-24 august 2020, pe un eşantion de 1.344 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.

×