x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cum să ajuți copiii din categorii vulnerabile

Cum să ajuți copiii din categorii vulnerabile

04 Noi 2020   •   18:57
Cum să ajuți copiii din categorii vulnerabile

Într-o perioadă în care viitorul e incert, în care epidemia de coronavirus este gestionată deficitar de către autorități, educația online a accentuat și mai mult diferențele sociale și a dus la marginalizarea copiilor din grupurile vulnerabile, care oricum aveau probleme cu accesul la educație dinainte de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

 

Acești elevi „invizibili” al căror univers este unul în care nevoile de bază nu pot fi acoperite, iar infrastructura primară, de la asfalt la canalizare, poate chiar electricitate, lipsește sau are nevoie de îmbunătățiri semnificative, sunt doar parte a unor statistici care oglindesc situația educației din România în contextul pandemic. Și dacă „e nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil”, după cum reiese dintr-un vechi și frumos proverb african, atunci fiecare dintre noi, de pe margine, se poate implica în a face viața acestor pui de oameni mai bună, și nu doar de Crăciun.

 

De obicei, comunitățile din care provin nu îi pot crește decât oglindind în acest proces propriile răni, în ideea că există o nevoie fundamentală de oameni din afară pentru a le oferi acestor copii exemple și a le demonstra că nu există „nu se poate”.

 

Dacă și tu vrei să devii unul dintre acești eroi, oameni care nu pot trăi doar în bula lor văzând că în jur alții suferă și trăiesc la limita subzistenței umane, te poți implica în mai multe moduri:

Voluntariat

În această perioadă, în care normele de distanțare socială sunt stricte, acțiunile de voluntariat au fost adaptate situației. După ce a fost acoperit efectivul necesar de tablete și telefoane pentru procesul de desfășurare a lecțiilor, poți să te înscrii să faci lecții online cu acești copii. Ca voluntar înscris într-un ONG, de tipul unitedway.ro, ajungi să faci parte dintr-o mare familie și să observi efectul imediat al acțiunilor tale, mulțumirea unor micuți care se bucură să aibă acces și la o altfel de lume față de cea în care trăiesc zi de zi. Desigur, un ONG activează simultan în mai multe sectoare conexe, al educației fiind cel mai important, iar locul tău poate varia, în funcție de ceea ce îți place și te împlinește mai mult.

 

Mediatizarea unor programe sociale

Atunci când găsești frumosul în lume este important să îl arăți și altora, pentru ca schimbarea să devină una comună. În acest sens, dacă ești un „millennial” conectat la toate rețelele sociale, atunci este important să transmiți și altora etapele de implementare și rezultatele unui program de tipulÎnvață să reușești, care previne abandonul școlar în satele și orașele în care educația nu este o prioritate. E drept, poate drama acestor copii nu este înțeleasă decât la firul ierbii, prin interacțiune directă, însă poți să te implici direcționând o sumă de care te poți lipsi, lunar, în contul unui astfel de program social care schimbă destine.

 

Prietenii și cunoscuții din bula ta pot afla de pe Facebook sau Instagram că, în lipsa unui ajutor concret, copiii din medii defavorizate riscă să piardă și din bagajul de cunoștințe acumulate în timpul anului școlar anterior.

Se spune că, la un moment dat, oferim nu din ceea ce avem, ci din ceea ce suntem. Demonstrează-ţi în primul rând ție că prin implicare civică, pământul poate deveni un loc mai bun.

 

Sursă: pexels.com

×