x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Școala online vine și cu examene modificate 

Școala online vine și cu examene modificate 

de Diana Scarlat    |    04 Noi 2020   •   10:30
Școala online vine și cu examene modificate 

Publicarea modelelor de subiecte pentru elevii care termină clasa a VIII-a în acest an școlar naște un nou scandal în învățământ. Primul an în care se face școala aproape exclusiv online vine și cu o schimbare radicală de abordare a subiectelor de la Evaluarea Națională. Ca și cum nu era suficient faptul că nu vor avea acces la educație toți elevii, din cauza proastei organizări a învățământului prin internet, vine și bomba schimbării radicale de abordare. Fără meditații, mulți absolvenți de gimnaziu nu vor reuși să rezolve subiectele la Limba și Literatura Română.

Ideea de a transforma modalitatea de examinare, mutând accentul pe creativitate, pare ceva firesc, pentru cei care nu știu cum se face școală în ultimii ani. Chiar actualul ministru al Educației, Monica Anisie, este la originea inițierii acestei schimbări, pe care a lansat-o în anul 2016, când era secretar de stat, în cadrul aceluiași minister. Ar fi fost complicat și în condiții normale de desfășurare a orelor, pentru că mulți profesori le impun elevilor să învețe pe dinafară textele, blocându-le creativitatea. Acum este și mai greu decât în perioada anterioară pandemiei și chiar de anul acesta s-a produs schimbarea subiectelor. 
„În privința subiectelor care au fost afișate luni, există câteva formulări discutabile, din punctul meu de vedere. Sunt tipare textuale. Bine ar fi fost ca aceste modele să fi fost publicate de la început, ca să știe profesorii pe ce să pună accentul. Sunt altfel de formulări. Vor fi avantajați elevii care au mai avut astfel de cerințe în manuale și le-au rezolvat în clasă. Mai sunt și probleme referitoare la anumite elemente de gramatică, deoarece în manuale și auxiliare nu sunt tratate clar”, explică Simona, profesoară de Limba și Literatura Română la o școală din Capitală.


„Subiectul care cere asocierea cu un alt text citit este mai dificil, pentru că nu toți elevii din mediul rural sau urban sărac au acces la lecturi suplimentare.
Profesor de Limba și Literatura Română

Dascălii consideră, de asemenea, că redactarea unei pagini de jurnal poate pune 
 

×