x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost inaugurat Centrul de Coordonare Comun pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră

A fost inaugurat Centrul de Coordonare Comun pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră

27 Iul 2022   •   15:52
A fost inaugurat Centrul de Coordonare Comun pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră
Sursa foto: Unsplash.com

Centrul de Coordonare Comun (CCC) pentru controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat, miercuri, la Istanbul, scrie AFP.

Acordurile semnate pe 22 iulie la Istanbul de către Ucraina, Rusia, Turcia și ONU prevăd formarea de culoare de transport pentru navele comerciale ucrainene prin Marea Neagră pentru livrările de cereale. Acestea sunt valabile tim pde 4 luni, cu posibilitate de prelungire automată. 

Centrul de coordonare este format din reprezentanții celor patru părți semnatare ale acordurilor și are drept scopu efectuare de inspecții de nave la plecarea și sosirea la Istanbul pentru a garanta că acestea transportă doar cereale. 

Porturile ucrainene sunt blocate de forțele ruse și minate de cele ucrainene. Prin actualele acorduri, porturile nu vor fi deminate, navele urmând să fie ghidate pentru ieșirea din apele teritoriale ale acestei țări de piloți ucraineni. 

În cele 120 de zile de valabilitate a acordurilor pot fi transportate circa 25 de milioane de tone de cereale din silozuri.

×