x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit un pionier al programului spațial american

A murit un pionier al programului spațial american

07 Ian 2018   •   12:30
A murit un pionier al programului spațial american

Astronautul John Young, un pionier al programului spaţial american cu şase ieşiri în spaţiu şi o aselenizare, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat NASA sâmbătă. 

Omul de ştiinţă a murit vineri noaptea din cauza unor complicaţii ale pneumoniei de care suferea. Locuia la marginea oraşului Houston (Texas), lângă Centrul Spaţial NASA. 

"NASA şi lumea au pierdut un pionier", a declarat agenţia spaţială a SUA într-un comunicat. 

John Young a fost singurul astronaut care a participat la proiectele Gemeni, Apollo şi la proiectele cu navete spaţiale. De asemenea, el a fost primul care a efectuat şase ieşiri în spaţiu şi, la momentul pensionării sale, deţinea recordul de timp petrecut în spaţiu, potrivit NASA. 

Pilot de încercare al Marinei, Young a realizat ascensiunea cea mai rapidă de la sol pe un avion F-4 Phantom II, înainte de a se alătura NASA, relatează AFP. 

El a participat apoi la misiunea Gemini 3 (1965), a comandat Gemini 10 (1966), a zburat pe orbită în jurul Lunii cu Apollo 10 (1969) şi a aselenizat cu Apollo 16 în 1972. A petrecut trei nopţi pe suprafaţa Lunii, după cum scrie DPA. A fost al şaselea astronaut care a pus piciorul pe satelitul natural al Pământului, conform Reuters. De asemenea, el a comandat prima misiune a unei navete spaţiale americane în 1981. A fost singurul astronaut care a zburat în toate cele trei tipuri de programe spaţiale. 

În calitate de comandant al misiunii Apollo 16, el şi colegul său Charles Duke au explorat regiunea Descartes Highlands a Lunii, adunând 90 de kilograme de eşantioane de rocă şi sol şi conducând mai mult de 26 km în roverul lunar în locuri cum ar fi craterul Spook. 

De formaţie inginer aeronautic, el s-a alăturat apoi conducerii NASA, fiind responsabil în special de selectarea astronauţilor pentru naveta spaţială. În autobiografia sa, el a dezvăluit că s-a simţit responsabil pentru accidentele de navetelor Challenger (1986) şi Columbia (2003). 

Descris într-un tweet al NASA ca fiind cel mai experimentat astronaut al său, Young s-a retras în 2004 după 42 de ani de activitate în cadrul agenţiei spaţiale americane. 

Young s-a născut la 24 septembrie 1930, în San Francisco şi a crescut în Orlando, Florida. După ce a obţinut o diplomă în domeniul inginerie aeronautică, la Institutul de Tehnologie din Georgia în 1952, a intrat în Marină şi a absolvit şcoala pilot de încercare. A fost selectat de NASA în 1962 pentru a intra în rândurile sale în calitate de astronaut.

AGERPRES

×