x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord de pace istoric în Afganistan

Acord de pace istoric în Afganistan

30 Sep 2016   •   16:40
Acord de pace istoric în Afganistan
Sursa foto: POOL/REUTERS

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a semnat, ieri, un acord de pace cu unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai combatanților insurgenți din țară, Gulbuddin Hekmatyar, acesta fiind ultimul pas înaintea intrării în vigoare a unui armistițiu.

„Obiectivul acestui acord este de a înceta războiul și de a menține țara noastră sigură, liberă și suverană'', a declarat Hekmatyar, la ceremonia de semnare a acordului de pace, desfășurată la palatul prezidențial, care a fost transmisă de televiziunea de stat. La ceremonie au fost prezenți reprezentați de rang înalt din partea guvernului și ai grupării insurgente Hezb-e Islami, condusă de Hekmatyar. Gruparea insurgentă, una dintre cele mai mari din țară, se opune intervenției militare internaționale din Afganistan. Aceasta a luptat împotriva trupelor internaționale și a guvernului afgan, de la invadarea țării de către coaliția condusă de SUA în 2001, notează DPA, citată de Agerpres. Una dintre condițiile puse de Hezb-e Islami pentru un acord de pace este retragerea tuturor trupelor străine din țară. Acordul prevede că militarii străini ar trebui să părăsească Afganistanul conform unui „calendar rezonabil''. Acordul dintre Hezb-e Islami și guvernul afgan le oferă imunitate judiciară tuturor membrilor grupării. De asemenea, toți membrii organizației aflați în închisorile guvernamentale urmează să fie eliberați în următoarele două luni. Președintele Ghani a estimat că acordul „va arăta o cale și altor grupări militante care luptă împotriva guvernului afgan și a trupelor străine din țară''.

Hezb-e-Islami va înceta să sprijine orice grupare considerată teroristă de către Afganistan, își va desființa toate organizațiile militare și va funcționa doar ca organizație politică

 

„Acordul va oferi un exemplu și altor grupări insurgente din țară și poate aduce pacea” Ashraf Ghani

×