x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord istoric COP28. În premieră, țările au acceptat să facă „tranziția” de la combustibilii fosili

Acord istoric COP28. În premieră, țările au acceptat să facă „tranziția” de la combustibilii fosili

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   23:15
Acord istoric COP28. În premieră, țările au acceptat să facă „tranziția” de la combustibilii fosili
Sursa foto: Hepta

Un acord istoric a fost convenit în cadrul COP28 din Dubai. Guvernele din întreaga lume au acceptat pentru prima dată să facă „tranziția” de la combustibilii fosili începând din acest deceniu, potrivit Sky News.

Organismul ONU pentru schimbările climatice a publicat miercuri dimineață textul acordului, așa cum s-a stabilit în negocierile complicate de la Dubai. În premieră, textul le spune țărilor să facă „tranziția” de la combustibilii fosili, începând cu acest deceniu, înlocuind expresia „să elimine treptat”.

Este pentru prima dată în trei decenii de summit-uri ONU despre climă când națiunile au convenit asupra unei renunțări la petrol, gaze și cărbune, produse care reprezintă aproximativ 80% din energia globală.

Acordul cere în mod special „tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră justă, ordonată și echitabilă... pentru a atinge obiectivul zero net până în 2050, în conformitate cu știința”.

Documentul recunoaște „nevoia de reduceri profunde, rapide și susținute ale emisiilor de gaze cu efect de seră” și face apel la națiunile să ia în serios demersul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: COP28 combustibili fosili