x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord secret al extremei-drepte europene

Acord secret al extremei-drepte europene

15 Noi 2013   •   19:45

“Într-un hotel din Viena în deplină intimitate”, mai multe partide de extremă-dreapta europene printre care Vlaams Belang belgian, Frontul Naţional francez (FN), Partidul Libertăţii (PVV) olandez, Partidul Libertăţii (FPÖ) austriac şi Liga Nordului italiană, trebuia să redacteze la 15 noiembrie un text conceptual de cooperare, anunţa cotidianul belgian De Morgen. “Mai multe partide de extremă-dreapta urmează să se întâlnească vineri la Viena, neoficial, într-o şedinţă de lucru, în vederea unei eventuale alianţe pentru alegerile europene din mai 2014”, a confirmat vineri partidul austriac de extremă-dreapta FPO, citat de AFP.

Ceva se pune la cale, prin urmare. “Este vorba despre o reuniune, dar nu este deschisă presei. Este vorba despre o reuniune neoficială de lucru”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al FPO, refuzând să ofere detalii suplimentare, în special în legătură cu partidele care vor fi reprezentate la această întâlnire şi la locul în care aceasta urmează să aibă loc.

În opinia jurnaliştilor de la De Morgen, “este vorba despre bazele unui mare bloc de extremă-dreapta în Europa, în vederea alegerilor europene din 2014”. Potrivit aceleiaşi surse, s-ar părea că Alternative fur Deutschland şi Partidul Independenţei Marii Britanii au renunţat să vină în ultimul moment.

Miercuri, preşedintele partidului francez de extremă-dreapta, Frontul Naţional (FN), Marine Le Pen, s-a întâlnit la Haga cu olandezul Gert Wilders, liderul extremei-drepte olandeze şi al Partidului Libertăţii (PVV). Cei doi au făcut o alianţă calificată drept “istorică” împotriva Uniunii Europene, în perspectiva alegerilor prevăzute pentru primăvara anului viitor, scrie France Presse.

În pofida evidentelor divergenţe de opinie asupra anumitor subiecte, iniţiatorii alianţei îşi doresc o coalizare a mişcărilor eurosceptice în scopul formării unui grup în Parlamentul European capabil să-şi facă auzită vocea pe continent, după alegerile din mai 2014, iar în acest fel să “elibereze” respectivele ţări ale Uniunii Europene.

La rândul său, liderul extremei-drepte olandeze a calificat UE drept un “stat nazist”, subliniind că încheierea alianţe marchează “începutul eliberării de acest monstru numit Bruxelles”. Wilders a spus că speră că şi alte partide “cu idei similare” se vor alătura acestei iniţiative, după alegeri.

“Noi, bătrâni naţiuni europene, obligate să cerem permisiunea Bruxelles-ului pentru orice trebuie să regăsim suveranitatea teritorială, suveranitatea monetară, suveranitatea bugetară”, a spus şefa Frontului Naţional.

Întrebaţi de presă cum vor depăşi evidentele divergenţe de opinie pe anumite teme, Marine Le Pen, fiica fondatorului Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a răspuns: “Nici într-o căsnicie nu este obligatoriu să gândim o mie la sută acelaşi lucru”. La rândul său, Wilders, un pro-Israel convins, a declarat întrebat ce crede despre antisemitismul lui Jean-Marie Le Pen: “Marine este şefa!”. Geert Wilders doreşte interzicerea Coranului pe care l-a comparat deja cu “Mein Kampf” al lui Adolf Hitler.

Dacă numărul aleşilor eurosceptici va fi, fără nicio îndoială, mai mare de 25 de aleşi în urma alegerilor din mai 2014, nu este sigur dacă aceştia sunt capabili să se coalizeze, extrema-dreaptă europeană fiind puternic divizată.

Grupul preconizat de Le Pen şi Wilders ar putea include formaţiunea Vlaams Belang din Belgia, Liga Nordului din Italia, Alternativa pentru Germania (AfD) şi Partidul Libertăţii austriac, dar şi şi alte partide din Europa de Nord. Cei doi au exclus însă o asociere cu partidul ungar Jobbik şi cu alţi deputaţi naţionalişti slovaci, români şi bulgari, cu toţii acuzaţi de derivă rasistă.

Pentru a forma un grup politic în Parlamentul European este nevoie de 25 de deputaţi dintr-un total de 766, aleşi în cel puţin un sfert din statele membre ale UE. În prezent, Parlamentul European numără un grup de eurofobi, Europa Libertate Democraţie (EFD), condus de britanicul Nigel Farage. Cu 32 de deputaţi, acest grup are o greutate politică neglijabilă, scrie AFP. Britanicii din UKIP, partidul lui Farage, care formează osatura grupului EFD, califică drept prea “extreme” anumite poziţii ale lui Geert Wilders.


×