Eforturile preşedintelui american Barack Obama de a ţine sub control răspândirea armelor nucleare riscă să expună şi să compromită un acord secret de 40 de ani, prin care SUA s-au angajat să protejeze armele nucleare ale Israelului de atenţia comunităţii internaţionale, au apreciat foşti şi actuali oficiali israelieni şi americani precum, şi specialişti în domeniul nuclear, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului Washington Times.
Această problemă ar putea fi abordată în cursul întrevederii dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Barack Obama, prevăzută să aibă loc la 18 mai, la Washington. Se aşteaptă ca premierul israelian să-i ceară preşedintelui Obama asigurări că va menţine angajamentului SUA şi nu va schimba concesiile israeliene în domeniul nuclear cu cele iraniene.
Potrivit unui responsabil de la Casa Albă, administraţia americană consideră că nu există legătură între programele nucleare ale Israelului şi Iranului. "Susţinem aderarea universală la Tratatul de Neproliferare Nucleară/ TNP/. Acesta rămâne un obiectiv pe termen lung", a declarat sursa citată, sub rezerva anonimatului, în legătură cu posibilitatea ca administraţia americană să ceară Israelului să adere la TNP.
În ultimii 40 de ani, Israelul şi SUA au păstrat tăcerea în legătură cu un arsenal nuclear israelian care este acum estimat la 80 până la 200 de arme. Israelul a promis că nu va testa arme nucleare, în timp ce SUA nu au insistat ca statul evreu să semneze TNP, care permite ca numai cinci ţări să aibă arme nucleare - SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia.
Statele Unite Unite ale Americii s-au opus de asemenea majorităţii apelurilor regionale pentru un "Orient Mijlociu liber de arme nucleare", menţionează publicaţia citată. Acordul dintre SUA şi Israel a fost convenit la un summit între premierul israelian Golda Meir şi preşedintele Nixon, la 25 septembrie 1969, potrivit unor documente difuzate recent, dar rămâne secret deoarece nu există nici un dosar explicit cu privire la acest acord.
Un specialist în domeniu s-a referit la acest acord cu sintagma "nu întreba, nu spune", deoarece atât SUA, cât şi Israelul s-au angajat să nu admită niciodată public existenţa arsenalului nuclear al statului evreu.
Lideri iranieni au criticat de mult faptul că se aplică politica dublului standard, ce permite unor ţări ca India, Pakistan, Israel, care nu sunt membre TNP, să deţină arme nucleare şi chiar să-şi sporească arsenalul nuclear, în timp ce Teheranul, membru al TNP, este sancţionat pentru că nu cooperează pe deplin cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică /AIEA/.
Israelul şi-a început programul nuclear la scurt timp după ce a fost creat, în 1948, şi a produs primele arme în ajunul războiului de şase zile din 1967, potrivit unei cărţi publicate de un specialist în domeniu. Doctrina israeliană în domeniul apărării consideră arsenalul nuclear un element strategic împotriva dispariţiei, dar monopolul său nuclear este afectat de progresele iraniene şi de posibilitatea ca programul Iranului să provoace a cursă a înarmării nucleare în regiune.
Citește pe Antena3.ro