x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ajutoarele pentru victimele cutremurului din Siria, blocate de jihadiști

Ajutoarele pentru victimele cutremurului din Siria, blocate de jihadiști

de Redacția Jurnalul    |    12 Feb 2023   •   20:30
Ajutoarele pentru victimele cutremurului din Siria, blocate de jihadiști
Sursa foto: Hepta

Ajutoarele acordate în urma cutremurului din Siria au fost blocate de o grupare extremistă, potrivit ONU.

Ajutoarele după cutremur din zonele siriene controlate de guvern către teritoriile controlate de opoziție au fost blocate din cauza unor "probleme de acord" cu un grup jihadist, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite, notează Reuters.

Ostilitățile care străbat Siria, zdruncinată de aproape 12 ani de conflict, reprezintă o provocare suplimentară pentru lucrătorii umanitari care încearcă să ajungă în regiunile nordice afectate de cutremurul de luni, care a ucis cel puțin 30.000 de persoane în Turcia și Siria și a distrus zone întinse de orașe.

Dintre cele 3.500 de decese raportate până acum în Siria, cea mai mare parte a avut loc în nord-vest, pe teritoriul deținut în mare parte de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham.

Zona a primit puțină asistență, deoarece liniile de front cu guvernul sunt izolate și un singur punct de trecere a frontierei o leagă de Turcia, la nord. Guvernul sirian a declarat săptămâna trecută că este dispus să trimită ajutoare în zona de nord.

O sursă din grupul jihadist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care nu a fost autorizată să vorbească cu presa, a declarat pentru Reuters că gruparea nu va permite transporturi din zonele din Siria aflate sub controlul guvernului și că ajutoarele vor veni din Turcia.

"Nu vom permite regimului să profite de situație pentru a arăta că ne ajută", a declarat sursa.

Un purtător de cuvânt al biroului de ajutor umanitar al ONU a declarat pentru Reuters că "există probleme legate de aprobarea" grupului, pe care ONU și Statele Unite îl clasifică drept organizație teroristă, fără a oferi informații suplimentare.

Un purtător de cuvânt al ONU la Damasc a refuzat să comenteze, spunând că ONU "continuă să lucreze cu părțile relevante pentru a avea acces în zonă".

Duminică, Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că populația din nord-estul Siriei a fost dezamăgită și "se simte abandonată pe bună dreptate".

Biroul de presă al HTS nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

(sursa: Mediafax)

×