x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alcoolul, pe cale de dispariţie în Turcia. Ce prevede ultima lege votată în Parlament

Alcoolul, pe cale de dispariţie în Turcia. Ce prevede ultima lege votată în Parlament

25 Mai 2013   •   09:11
Alcoolul, pe cale de dispariţie în Turcia. Ce prevede ultima lege votată în Parlament

Parlamentul turc a adoptat un proiect de lege care restrânge consumul, vânzarea şi publicitatea pentru băuturi alcoolice, denunţat de opoziţie ca fiind un atentat la libertăţile individuale.

În urma unei proceduri derulate cu rapiditate neobişnuite şi a unor dezbateri foarte agitate, textul de lege, pe cât de strict, pe atât de controversat, prezentat de Partidul pentru justiţie şi dezvoltare (AKP), aflat la putere, a fost votat în noaptea de joi spre vineri de către o majoritate de deputaţi, în numele protejării sănătăţii populaţiei.

Conform acestei legi, vânzarea de alcool este interzisă în toate magazinele între orele 22:00 şi 06:00 dimineaţa, precum şi în mod permanent în preajma instituţilor şcolare şi a moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de acum obligatorii pentru toate băuturile de acest tip.

De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de către producători de băuturi alcoolice este interzisă, ca şi prezenţa imaginilor ce incită la consumul de alcool în filmele de cinema, serialele de televiziune şi videoclipuri.

Textul întăreşte în cele din urmă măsurile luate în cazul conducerii unui autoturism sub influenţa alcoolului, prevăzând o amendă de 700 de lire turceşti (aproximativ 300 de euro) şi o suspendare de şase luni a permisului de conducere al oricărui conducător auto care prezintă o alcoolemie mai mare de 0,05 la sută. Cei a căror alcoolemie trece de 0,1 la sută riscă doi ani de închisoare.

În cursul dezbaterilor parlamentare, opoziţia laică a denunţat cu violenţă o lege draconică care îi permite regimului să reglementeze comportamentul privat al populaţiei şi care islamizează societatea turcă.

×
Subiecte în articol: parlament turcia lege antialcool