Spitalul organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MSF) din Kunduz, în nordul afgan, bombardat sâmbătă, în timpul unui raid american, a fost lovit 'din eroare', a declarat marţi la Washington generalul John Campbell, şeful misiunii NATO în Afganistan.
'Un spital a fost lovit din eroare' în timpul unei operaţiuni americane 'cerute' de afgani, dar decisă de 'centrul de comandă american', a afirmat generalul Campbell în faţa Comisiei pentru forţele armate a Senatului american. 'Pentru a fi mai clar, decizia de a efectua un atac aerian a fost o decizie americană', a precizat el, potrivit AFP.
Generalul John Campbell declara luni că forţele afgane au cerut sprijin aerian din partea forţelor americane în timp ce se luptau cu talibanii la Kunduz şi că 'mai mulţi civili au fost loviţi în mod accidental', fără a specifica însă dacă spitalul organizaţiei Medici Fără Frontiere a fost lovit de bombardamentul american. Iniţial, Alianţa Nord-Atlantică susţinuse că bombardamentul a fost cerut de soldaţi americani aflaţi în dificultate în faţa rebelilor talibani.
Organizaţia Medici fără Frontiere a condamnat luni 'contradicţiile' din declaraţiile SUA cu privire la bombardamentul american de vineri spre sâmbătă asupra spitalului său din Kunduz, atac care a făcut cel puţin 22 de morţi.
'Declaraţiile (Washingtonului) cu privire la atac se schimbă neîncetat. Mai întâi a fost o daună colaterală, apoi un tragic incident şi acum ei încearcă să arunce responsabilitatea asupra guvernului afgan', a reacţionat indignat directorul general al organizaţiei umanitare, Christopher Stokes, după afirmaţiile de luni ale generalului Campbell.
'Realitatea este că SUA au dat drumul la aceste bombe', a mai declarat Christopher Stokes, adăugând că 'nimic nu poate justifica un atac atât de îngrozitor'.
Clinica organizaţiei Medici fără Frontiere a acordat un ajutor crucial populaţiei civile de la ocuparea oraşului Kunduz de către talibani şi în timpul contraofensivei forţelor de securitate afgane, fiind singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistenţă medicală pentru cazuri grave. În urma bombardamentului american, în care au fost omorâţi 12 membri ai personalului medical şi 10 pacienţi, spitalul a încetat să mai fie funcţional.