x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amicul Sarko, la Bush

Amicul Sarko, la Bush

de Irina Cristea    |    07 Noi 2007   •   00:00
Amicul Sarko, la Bush
Sursa foto: MANDEL NGAN/

Franţa şi SUA sunt ca o familie. Sunt unite de legături imposibil de distrus, chiar dacă uneori se mai şi ciondănesc, cum se intămplă intre membrii oricărei familii.


Franţa şi SUA sunt ca o familie. Sunt unite de legături imposibil de distrus, chiar dacă uneori se mai şi ciondănesc, cum se intămplă intre membrii oricărei familii.

Aşa a fost prezentată de administraţia de la Paris prima vizită oficială in SUA a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Prin urmare, Sarkozy a sosit ieri in America in calitatea specială de prieten al Washingtonului, calitate care i-a cam lipsit predecesorului său, Jacques Chirac. El are toată determinarea şi toate şansele să pună capăt tensiunilor care au marcat vreme de patru ani relaţia dintre cele două state, tensiuni generate in primul rănd de intervenţia militară in Irak.


FILOAMERICAN. De altfel, Sarkozy nu a ascuns niciodată că doreşte refacerea axei Paris - Washington şi a fost dintotdeauna perceput, in Franţa şi dincolo de graniţele sale, drept un filoamerican. Cea mai răsunătoare lovitură de imagine in acest sens a dat-o chiar in această vară, cănd a devenit primul preşedinte francez care a ales să-şi petreacă vacanţa in America.
IRAN ŞI IRAK.

Programul oficial al vizitei din aceste zile a inclus două intălniri Bush - Sarkozy. Mai intăi, preşedintele Franţei a fost primit cu toate onorurile la Casa Albă, urmănd ca o altă intrevedere să aibă loc la Mount Vernon, reşedinţa istorică a lui George Washinton. Astăzi, Nicolas Sarkozy urmează să ia cuvăntul in faţa Congresului. Potrivit administraţiei franceze, discuţiile dintre cei doi lideri vor atinge toate dosarele de actualitate din acest moment: dosarul nuclear iranian, situaţia din Orientul Mijlociu sau cea din Irak.


Singur?

Administraţia prezidenţială franceză nu a specificat dacăSarkozy va fi insoţit in SUA de vreun membru al familiei. După separarea de soţia sa, Cecilia, presa internaţională semnala insă că preşedintele iese tot mai des la rampă alături de cei doi fii, Jean şi Pierre. Aceştia il insoţesc la tot soiul de indatoriri oficiale, de la vizite in străinătate la petreceri şi dineuri.

Pardon! - Sarkozy, mai avut cu 175%

S-a inţeles greşit că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va imbogăţi peste noapte (cea de Anul Nou - n.r.), cu 140%. Din 1 ianuarie 2008, locatarul de la Élysée va fi mai bogat cu 172%, după cum dezvăluie "Le Monde", prestigioasa publicaţie franceză, care s-a părlit şi ea, cot la cot cu alte publicaţii, cu datele despre salarizarea preşedintelui, transmise de cabinetul prezidenţial. Pe scurt, de la un salariu net de 7.084 de euro pe lună, căt are Sarkozy acum, el va ajunge la 19.331 de euro, tot net. La inceputul săptămănii Sarkozy şi-a apărat drepturile salariale personale şi, ca să nu dea de bănuit, a invocat "transparenţa", afirmănd că a cerut ca bugetul de la Élysée să fie controlat de Curtea de Conturi, iar salariul şefului statului să devină "lege". In prezent, remunerarea preşedintelui Franţei nu are nici un criteriu legal de reglamentare.
  • Sănziana Stancu

×
Subiecte în articol: externe sarkozy