x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International atrage atenția că statele occidentale aplică ''duble standarde'' în privința drepturilor omului

Amnesty International atrage atenția că statele occidentale aplică ''duble standarde'' în privința drepturilor omului

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2023   •   10:45
Amnesty International atrage atenția că statele occidentale aplică ''duble standarde'' în privința drepturilor omului
Sursa foto: Hepta

Statele occidentale aplică ''duble standarde'' în privința încălcării drepturilor omului în lume, iar unul dintre acestea este răspunsul rapid și dur la invazia rusă în Ucraina, se arată în raportul anual al Amnesty International, scrie Reuters.

''Răspunsul dur al Occidentului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei contrastează puternic cu o lipsă deplorabilă de acţiune substanţială cu privire la încălcările grave de către unii dintre aliaţi, printre care Israel, Arabia Saudită şi Egipt. Raportul anual al Amnesty International pentru 2022 evidenţiază dublele standarde în lume privind drepturile omului şi eşecul comunităţii internaţionale de a fi unită în jurul drepturilor omului şi valorilor universale aplicate în mod consecvent.

Invazia rusă în Ucraina este un exemplu terifiant despre ce se poate întâmpla atunci când statele cred că pot nesocoti dreptul internaţional şi încălca fără consecinţe drepturile omului. Răspunsurile la invadarea Ucrainei de către Rusia ne-au dat unele dovezi privind ce poate fi făcut atunci când există voinţă politică'', se arată în raport.

SUA a primit zeci de mii de refugiați ucraineni dar a expulzat circa 25.000 de haitieni în intervalul septembrie 2021-mai 2022, după ce unii au fost închiși și torturați. 
Totodată, Occidentul s-a făcut că nu vede ''abuzurile de apartheid ale Israelului contra palestinienilor'' şi încălcările drepturilor omului în Arabia Saudită.

Documentul mai critică și reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale din Iran dar și intimidarea demonstranților în China. 
În 2022 s-a remarcat ''deteriorarea drepturilor civile şi politice'', fiind supuse unei ''reprimări'' în unele ţări occidentale, precum Franţa, unde a fost ''exercitată forța în mod ilegal'' de poliţişti şi jandarmi împotriva manifestanţilor.

De asemenea, în 2022 un alt raport al Amnesty International atrăgea atenția asupra încălcării drepturilor omului în Ucraina, care acuza că forțele armate pun în pericol civili prin instalarea de armament în școli, grădinițe, spitale, clădiri rezidențiale. Dezvăluirile au forțat demisia directoarei AI pentru Ucraina, Oksana Pokalciuk.
 

×