x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Analiză: Livrările globale de petrol vor scădea cu peste 6% până în 2030

Analiză: Livrările globale de petrol vor scădea cu peste 6% până în 2030

24 Apr 2020   •   15:38
Analiză: Livrările globale de petrol vor scădea cu peste 6% până în 2030

Livrările globale de petrol ar putea scădea cu 6,3% până în 2030, comparativ cu estimările anterioare. Cauza o reprezintă întârzierea investițiilor ce ar fi trebuit efectuate de către companiile energetice, ca răspuns la scăderea preţului ţiţeiului, provocată de pandemia de coronavirus, se arată într-un raport al firmei de consultanţă Rystad Energy, citată de Reuters.

Companiile globale de petrol şi gaze au redus bugetele pentru investiţii, au renunţat la unele proiecte, au întârziat lucrările, pentru a contracara declinul record al preţului ţiţeiului.

Amânarea deciziilor finale de investiţii (FID) ar urma să ducă la scăderea furnizării globale de petrol şi gaze cu 5,6% până 2025, majoritatea revizuirii deciziilor venind din industria şisturilor bituminoase, în special în SUA.

Continental Resources, cel mai mare producător de petrol din Dakota de Nord, SUA, a oprit majoritatea producţiei şi a notificat unii clienţi că nu va furniza ţiţei, după ce preţul barilului de petrol american WTI cu livrare în luna mai, pentru care tranzacţiile au expirat marţi, a coborât, pentru prima dată în istorie, sub zero. Investitorii au trebuit să-i plătească pe cumpărători pentru a scăpa de ţiţei.

Sunt întârziate proiecte de 195 miliarde de dolari din afara industriei şisturilor bituminoase, majoritatea fiind la zăcămintele de gaze şi de gaze condensate. Pe acest segment, cel mai semnificativ declin este în Orientul Mijlociu.

Excluzând industria şisturilor bituminoase din America de Nord, aproximativ 10-15 proiecte upstream mari au o şansă rezonabilă să primească anul acesta decizii finale de investiţii.

Şi proiectele de gaze naturale lichefiate (LNG) sunt afectate. "2020 ar fi trebui să fie un an record pentru dezvoltarea zăcămintelor de LNG. Declinul preţului şi scăderea cererii globale au întârziat deciziile finale de investiţii la şapte unităţi de procesare a LNG din întreaga lume", arată datele Rystad.

În ceea ce priveşte estimările pentru luna aprilie 2020, acestea arată o scădere de 35% a cererii de combustibili până la 4,7 milioane de barili pe zi în Europa.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a prognozat că, în luna aprilie 2020, cererea mondială de petrol va scădea cu 29 de milioane de barili pe zi, până la aproximativ 70,4 milioane de barili pe zi, un nivel care ultima dată a fost înregistrat în 1995. IEA susţine că niciun acord de reducere a producţiei nu va putea compensa scăderile pe termen scurt cu care se confruntă piaţa petrolieră.

×
Subiecte în articol: petrol