"Respingem toate acuzaţiile în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acesta precizează că faptele și cronologia evenimentelor desfășurate în această zonă nu susțin varianta Ucrainei și cere statelor occidentale "să nu se grăbească cu declaraţii de condamnare şi să solicite informaţii din diverse surse. Şi cel puţin să ne asculte argumentaţia", a spus acesta, afirmând că este vorba despre "provocări ucrainene" în Bucea.
Controverse Rusia - Ucraina
Rusia a cerut reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru cercetarea acestei probleme dar Marea Britanie s-a opus prin veto.
"Diplomaţii noştri îşi vor continua eforturile active pentru ca problema să apară pe agenda Consiliului de Securitate", a mai declarat Peskov.
Și Ministerul rus al Apărării a anunțat imediat că imaginile publicate de autoritățile ucrainene nu corespund realității.
"Vrem să remarcăm, în mod special, că toate unităţile ruse au părăsit complet Bucea la data de 30 martie, a doua zi după runda de discuţii dintre Rusia şi Ucraina în Turcia".
Mai mult, primarul orașului Burcea a transmis pe 31 martie, într-un mesaj video, că nu mai sunt soldați ruși în oraș și "nu a menţionat niciodată că localnici ar fi fost împuşcaţi pe stradă cu mâinile legate", potrivit autorităților ruse.
Însă Centrul pentru combaterea dezinformărilor ruseşti de pe lângă Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a spus că hărţi ale armatei ruse din 2 aprilie 2022, arată faptul că soldaţii ruşi se aflau încă în regiunea Kievului la acea dată.
Compania Maxar Technologies, care publică imagini din satelit deasupra Ucrainei, a indicat gropi comune la Bucea, pe domeniul Bisericii Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, observate la 10 martie.
Ancheta Federației Ruse
"Din ceea ce am văzut până acum, noi nu avem încredere în acele imagini. Cerem comunităţii internaţionale să nu tragă concluzii pripite şi măcar să asculte argumentele Rusiei", a subliniat Peskov.
Totodată, preşedintele Comisiei ruse pentru Investigaţii, Aleksandr Bastrikin, a anunţat iniţierea unei anchete privind atrocităţile de la Bucea.
"Din informaţiile noastre, Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit presei occidentale înregistrări video de la Bucea, din regiunea Kiev, ca fiind dovezi despre masacrarea civililor pentru a discredita personalul militar rus", a subliniat acesta, citat de CNN.
Autoritățile de la Kiev au anunțat descoperirea a peste 300 de civili în orașul Bucea, de lângă Kiev, și acuză forțele ruse pentru acest masacru. Deși nu s-a efectuat, deocamdată, nicio investigație independentă în acest caz, țările occidentale acuză Rusia.
Polonia vrea arme nucleare
Lierul partidului Lege și Ordine din Polonia, aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski a spus, în acest weekend, că vrea arme nucleare pe teritoriul țării și creșterea cu 50% a trupelor americane în Europa.
"O astfel de decizie nu ar duce decât la agravarea tensiunilor", a avertizat Dmitri Peskov.