Premierul ungar desemnat, Viktor Orban, i-a prezentat luni pe membrii viitorului său Cabinet, printre care Janos Martonyi, născut la Cluj şi numit ministru de Externe, relatează AFP. Martonyi a deţinut acest portofoliu şi în Guvernul condus de Orban în perioada 1998-2002. Aşteptările pe care premierul le are de la "ardelean" sunt definirea politicii externe a ţării, pregătirea preşedinţiei semestriale a UE, pe care Ungaria o va deţine în perioada ianuarie-iunie 2011.
Expert în Drept, Martonyi a lucrat la reprezentanţa comercială a Ungariei la Bruxelles până în 1985, apoi a intrat în Ministerul ungar al Comerţului. Începând din 1990, el a fost comisar al Guvernului pentru privatizare, înainte de a lucra la Agenţia de privatizare a statului. Între 1991 şi 1994, Martonyi a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în timpul Guvernului conservator al lui Jozsef Antall. Din 1994, Martonyi a ieşit din politică. El a condus un birou internaţional de avocaţi şi a predat la Universitatea din Szeged, înainte de a i se propune, în 1998, să facă parte din primul Guvern Orban.
"Trebuie să ne recâştigăm puterea interioară, iar astfel reprezentarea intereselor noastre în străinătate va fi mult mai credibilă", a spus Martonyi în conferinţa de presă de după prezentarea sa oficială drept viitor deţinător al portofoliului Externelor. În legătură cu subiectul minorităţii maghiare din străinătate, Martonyi a respins ideea acordării cetăţeniei ungare câtorva sute de mii de unguri din străinătate într-o singură mişcare.
Atunci când legislaţia se va modifica, va exista oportunitatea ca aceste persoane să ceară cetăţenia ungară, fără dreptul de rezidenţă permanentă, iar ele vor primi acest tip de cetăţenie în cadrul unei proceduri individuale, a declarat el.
Viitorul ministru al Afacerilor Externe a declarat că scopul viitorului Guvern este să asigure condiţii ca minoritatea ungară din ţările vecine să se bucure de acelaşi tratament ca în ţările din restul lumii.
Martonyi a spus că va duce o politică hotărâtă şi clară cu vecinii Ungariei. El a adăugat că va fi necesar un dialog constant, iar în cazul în care vor apărea tensiuni, acestea vor fi abordate imediat, a precizat acesta.
Viitorul ministru a adăugat că relaţiile cu ţările vecine ar trebui menţinute zilnic, subliniind că Ungaria va utiliza la maximum legăturile sale bilaterale, dar şi cooperarea în cadrul Grupului de la Vişegrad. Martonyi a făcut, totodată, apel la un nou tip de politică faţă de vecini, o dată cu fondarea unui nou sistem de cooperare în Europa Centrală şi de Est. El a subliniat ideea necesităţii unei Ungarii puternice, care să aibă încredere atât în ea, cât şi în partenerii ei.
Tot Guvernul, ai cărui secretari de stat nu au fost încă desemnaţi, ar putea depune jurământul la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie. Sesiunea inaugurală a Parlamentului va avea loc la 14 mai.