x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina avertizează asupra efectelor atacului asupra barajului Kahovka

Ucraina avertizează asupra efectelor atacului asupra barajului Kahovka

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2023   •   18:30
Ucraina avertizează asupra efectelor atacului asupra barajului Kahovka
Sursa foto: Hepta

Administraţia de la Kiev a avertizat, miercuri, asupra efectelor pe care distrugerea barajului Kahovka le are asupra populaţiei şi mediului înconjurător, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de comiterea atacului.

"Rusia a provocat una dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultimele decenii. Zeci de oraşe şi sate au probleme cu apa potabilă şi cu sursele de apă pentru irigaţii", a afirmat premierul Ucrainei, Denis Şmihal, citat de cotidianul Le Monde.

"Lumea trebuie să vadă amploarea crimelor comise de ruşi. (...) Este un caz de ecocid", a acuzat, la rândul său, Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. "Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu apă şi electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. "Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev", a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. "Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina", a declarat Guterres marţi.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: nova kahovka baraj