x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacatorul de la Istanbul era libian şi circula cu maşină înmatriculată în Siria

Atacatorul de la Istanbul era libian şi circula cu maşină înmatriculată în Siria

30 Noi 2011   •   15:26

Politia turca l-a ucis pe atacatorul care a deschis focul miercuri la Istanbul, in apropierea Palatului Topkapi, ministrul turc de Interne anuntand ca este vorba despre un cetatean libian, relateaza AFP.
"Este un eveniment trist. Individul a intrat pe poarta principala a palatului, avand in mana o arma, a deschis focul miercuri intr-un cartier istoric si turistic din Istanbul, ranind doua persoane, fiind apoi ucis de politie', au anuntat autoritatile turce.
Individul sosie la bordul unei masini cu placute de inmatriculare siriene la portile palatului. El a ranit doi membri ai personalului de securitate care se aflau la post in fata palatului sultanilor otomani, Topkapi, inainte a patrunde in incinta edificiului, un loc foarte prizat de turisti.
Potrivit postului de televiziune NTV, care citeaza seful politiei orasului Istanbul, barbatul ar fi smuls armele a doua garzi de la palat inainte de a patrunde in incinta, unde a reusit sa se baricadeze intr-o camera.
Fortele speciale ale poltiei, cu sustinerea unui elicopter, l-au impuscat pe barbat dupa mai bine de o ora de la atac, sustine postul de televiziune, care a precizat ca atacatorul a strigat "Allah akhbar!' inainte de a trage, potrivit martorilor oculari. NTV a prezentat o fotografie cu atacatorul, care purta o centura cu cartuse la brau si avea o arma in mana. Ministrul de Interne, Idris Naim Sahin, a declarat ca este vorba despre un cetatean libian. "Nu este un cetatean turc. S-a nascut in 1975 si este de nationalitate libiana. El a intrat la 27 noiembrie in Turcia', a anuntat ministrul. Agentia de presa Anatolia a precizat ca individul se numea Samir Ali Elmadhavri. "Vehiculul cu care a venit suspectul a fost gasit. Are placute de inmatriculare siriene. Apartine altcuiva, legaturile cu atacatorul nu sunt clare', a subliniat Sahin.
Atacul intervine intr-un moment in care Turcia a anutat miercuri adoptarea de sanctiuni contra Siriei pentru a constrange regimul politic de la Damasc sa inceteze represiunea violenta a miscarilor de opozitie de pe teritoriul sau.
Autoritatile turce nu privilegiaza nicio pista in legatura cu motivatia agresorului.
NTV a precizat ca individul s-ar fi declarat gata, intr-o prima faza, sa se predea politiei, dar apoi a deschis focul in directia fortelor de ordine. "I-am cerut sa se predea, dar cand am vazut ca era decis sa nu o faca, am lansat operatiunea', au subliniat autoritatile.
Incidentul s-a produs in cartierul istoric Sultanahmet unde, in afara palatului Topkapi, se afla monumente importante foarte vizitate de turisti, cum ar fi bazilica-moschee Sfanta Sophia si Moscheea Albastra.

×
Subiecte în articol: siria turcia atac istanbul libian topkapi