x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat sinucigaș la Moscheea Profetului

Atentat sinucigaș la Moscheea Profetului

06 Iul 2016   •   10:37
Atentat sinucigaș la Moscheea Profetului
Sursa foto: Noor Punasiya/AP

Patru agenți de securitate au fost uciși și alți cinci răniți, într-un atentat sinucigaș comis luni, lângă Moscheea Profetului din Medina, al doilea loc sfânt al islamului, a anunțat Ministerul saudit de Interne. Atacul pare să fi fost declanșat de rețeaua teroristă Stat Islamic.

"Forțele de securitate au suspectat un bărbat care se îndrepta spre Al-Masjid al-Nabawi (Moscheea Profetului), atunci când acesta traversa locul de parcare pentru vizitatori. În timp ce au încercat să-l aresteze, el și-a activat centura explozivă. Patru agenți de securitate au fost uciși, iar alți cinci răniți", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, într-un comunicat de presă, citat de AFP. Concomitent, BBC World Service pentru Orientul Mijlociu a precizat că suspiciunile în legătura cu acest atentat se îndreaptă spre rețeaua teroristă Stat Islamic (SI). Atacuri teroriste au mai avut loc luni şi în alte două oraşe din Arabia Saudită. Un atac sinucigaș a vizat o moschee șiită din Qatif, unde  în afară de atacator nu au mai fost raportate şi alte victime. De asemenea, un terorist-kamikaze a detonat un dispozitiv explozibil în apropierea consulatului american din oraşul Jeddah. Doi ofiţeri de securitate au fost răniţi uşor în acest atentat. Incidentele au loc în ultima zi a postului Ramadanului şi cu câteva ore înainte de începerea Festivalului Eid al-Fitr. De la începutul Ramadanului, pe 6 iunie, atentatele sinucigașe și cu mașină capcană comise de membri și simpatizanți ai SI în Turcia, Statele Unite, Franța, Irak, Bangladesh și Arabia Saudită s-au soldat până acum cu peste 260 de morți și 600 de răniți.

Potrivit tradiției islamice, sacrificiile comise în timpul Ramadanului au o valoare aparte și se bucură de “binecuvântarea supremă”. Atacurile teroriste în această perioadă sunt mult mai numeroase.

 

 

×