x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Atenţie ţigani români! Loialiştii C18 vin să vă vâneze!"

"Atenţie ţigani români! Loialiştii C18 vin să vă vâneze!"

21 Iun 2009   •   00:00

"Ţigani români! Loialiştii C18 vin să vă vâneze! Nu intraţi în Belfastul de sud! Cei care vor să scape, luaţi o barcă si nu vă mai întoarceţi! Nu este negru pe Union Jack (steagul Marii Britanii - n.r)!"



"Romanian gypsies beware beware
"Loyalist C18 are coming to beat you like a baiting bear
"Stay out of South Belfast and stay out of sight
"And then youse will be alright
"Get the boat and don't come back
"There is no black in the Union Jack
"Loyalist C18 'whatever it takes'."


Mesajul rimat, rasist, ameninţător şi plin de ură a fost răspândit prin email sau SMS-uri în Irlanda de Nord de către membrii organizaţiei Combat 18, care au atacat săptămâna trecută mai multe familii de ţigani care locuiesc în Belfast. El este citat într-o analiză a The Guardian, în care se spune ca în enclava loialistă din Belfast - "the Village", sentimentele anti-româneşti sunt puternice, chiar şi cei care condamnă violenţa din ultima săptămână opunându-se imigraţiei.

Cu străzi în care se aliniează bătrâne case victoriene, "The Village", un cartier muncitoresc din apropierea stadionului Windsor Park din Belfast, este cunoscut drept un centru al sentimentelor rasiste din provincia britanică, cetăţeni de diverse naţionalităţi fiind ţinta mai multor atacuril rasiste. Mai întâi au fost atacate casele chinezilor, apoi a venit rândul polonezilor şi al slovacilor.  

În luna aprilie un număr de 46 de imigranţi polonezi au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele în urma unor atacuri susţinute îndreptate împotriva lor. Atacurile au reprezentat un represaliu din partea grupurilor de tineri localnici în urma comportamentului violent al suporterilor echipei de fotbal a Poloniei, care au generat lupte de stradă cu ocazia unui meci disputat la Belfast.

Numărul localnicilor care deşi condamnă violenţa sunt ostili imigranţilor nu este neglijabil. Sub proteţia anonimatului una dintre localnice a declarat pentru The Guardian părerea sa despre ţiganii români: "Este îngrozitor modul lor de viaţă, trăiesc practic unul peste altul, periclitează viaţa copiilor lor.

Cerşesc în faţa magazinelor şi a băncilor. Îşi trimit copii să vânda trandafiri în faţa barurilor, noaptea. Nu ar trebui să li se permită să-şi folosească copiii în asemenea mod. Nu ar trebui să li se permită intrarea în ţară, pentru că nu vor să muncească".

Atitudinea antiţigănească este prezentă şi în zona mai selectă a băncilor, a galeriilor de artă şi a restaurantelor elegante: "Nu mai poţi intra într-o bancă sau într-un magazin fără ca în faţa ta să apară o femeie din România care cerşeşte. Nu mă deranjează polonezii sau slovacii care vin aici. Muncesc din greu, mult mai mult decât localnicii, dar acum nu vezi decăt români care cerşesc şi care vagabondează pe aici. Ar fi mai bine pentru toată lumea dacă s-ar intoarce în România sau dacă ar pleca în oricare altă parte a Europei", spune pentru The Guardian un membru al clasei de mijloc din Belfast. 

Deşi rezultatele electorale ale forţelor de extremă dreapta sunt irelevante, grupurile neo-naziste au speculat nemulţumirea prezentă în societate referitoare la imigranţi. Una dintre aceste grupări, Ulster British People's party (UBPP), a avetizat că  ultimele acţiuni de intimidare ale ţiganilor români au demonstrat ca incidentele anterioare nu au fost izolate, ci reprezintă o acţiune concertată, care va continua până când autorităţile vor reuşi să reglementeze afluxul de imigranţi în zonă şi să liniştească preocuparea populaţiei locale în legătură cu acest subiect.

În cursul după-amiezei de ieri sute de manifestanţi s-au adunat în centrul Belfastului pentru a protesta împotriva violenţelor rasiste ce au avut loc în timpul săptămânii trecute, lideri ai comunităii locale, poliţia şi chiar lideri ai loialiştilor nord-irlandezi exprimându-se public împotriva acestor acţiuni, despre care au spus că au pus oraşul într-o ipostază ruşinoasă.

×
Subiecte în articol: diaspora