x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AUKUS stârnește controverse. Consiliul European acuză SUA de lipsă de loialitate

AUKUS stârnește controverse. Consiliul European acuză SUA de lipsă de loialitate

21 Sep 2021   •   19:25
AUKUS stârnește controverse. Consiliul European acuză SUA de lipsă de loialitate

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, critică dur abordarea Administraţiei Joseph Biden, acuzând Washingtonul de "lipsă de loialitate", în contextul controversatului parteneriat de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS).

"Prin noua Administraţie Joe Biden, America a revenit. Ce înseamnă că America a revenit? A revenit America în America sau în altă parte? Nu ştim", a afirmat Charles Michel, aflat în oraşul american New York pentru reuniunea Adunării Generale ONU.

Charles Michel a criticat modul în care Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au semnat parteneriatul de securitate AUKUS. "Principiile elementare ale unei alianţe sunt loialitatea şi transparenţa. Observăm o lipsă clară de transparenţă şi loialitate", a subliniat Charles Michel, potrivit site-ului Politico.eu.

Charles Michel a precizat că problemele asociate parteneriatului de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS) vor fi discutate în cursul dineului liderilor ţărilor europene programat în Slovenia pe 5 octombrie, înaintea unui summit pe tema Balcanilor de Vest.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat că Franţa a fost tratată într-un mod inacceptabil în contextul semnării parteneriatului de securitate dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie. "Există multe întrebări la care trebuie să fie oferite răspunsuri. Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod care nu este acceptabil. Noi vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce. Trebuie clarificate în primul rând aceste lucruri, iar abia apoi se poate continua în mod normal", a afirmat Ursula von der Leyen într-un interviu acordat postului CNN.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. "Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Uniunea Europeană a criticat dur parteneriatul de securitate al Statelor Unite cu Marea Britanie şi Australia, argumentând că acesta este un motiv suplimentar pentru consolidarea autonomiei strategice europene. "Eu presupun că un acord de acest fel nu a fost conceput alaltăieri. Necesită un anumit timp; cu toate acestea, noi nu am fost consultaţi. Această situaţie ne obligă, încă o dată, să reflectăm asupra necesităţii de a avea ca prioritate autonomia strategică europeană", a afirmat vineri Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: aukus consiliul european