x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia și-a închis granițele pentru muncitori, iar acum este disperată să îi primească înapoi

Australia și-a închis granițele pentru muncitori, iar acum este disperată să îi primească înapoi

03 Sep 2022   •   22:00
Australia și-a închis granițele pentru muncitori, iar acum este disperată să îi primească înapoi

Australia și-a închis granițele timp de mai bine de doi ani în timpul pandemiei, a blocat accesul potențialilor lucrători și acum este disperată să îi primească înapoi. Vineri, guvernul a majorat numărul de migranți permanenți la 195.000 începând cu acest an financiar, potrivit CNN.

Guvernul Australiei a majorat, vineri, numărul de migranți permanenți la 195.000, începând cu acest an financiar, o creștere de 35.000 de persoane.

Angajatorii speră că aceștia vor ajuta să umple golurile privind forța de muncă, dar cu aproape o jumătate de milion de locuri de muncă vacante în întreaga țară și o rată a șomajului de 3,4%, aproape de minimul ultimilor 50 de ani, este nevoie de mult mai mulți.

Problema nu este legată doar de închiderea granițelor din cauza COVID-19. Experții spun că sistemul de vize a avut probleme chiar înainte de pandemie.

„Cred că cea mai mare problemă în momentul de față este de fapt de a primi oameni în țară, indiferent de plafonul stabilit”, a declarat Blair Chapman, director al Deloitte Access Economics. „Acum concurăm cu adevărat la scară globală, cu lipsuri raportate în toată lumea și trebuie să ne gândim serios la modul în care atragem de fapt oamenii în Australia”.

O parte a problemei constă în faptul că sute de mii de persoane așteaptă ca cererile lor de viză să fie procesate, ceea ce creează un factor de descurajare pentru noii candidați cu înaltă calificare, care ar putea avea oferte în altă parte.

Premierul Anthony Albanese a declarat că noul său guvern laburist a moștenit un număr de un milion de cereri de viză restante.

„Mulți dintre aceștia sunt angajați sau potențiali angajați care au avut acorduri cu angajatorii pentru locuri de muncă... și au așteptat”, a declarat el pentru postul de știri Seven News, afiliat CNN.

La un summit pentru locuri de muncă din Canberra, el a angajat 36 de milioane de dolari australieni (24 de milioane de dolari) pentru a elimina întârzierile, dar experții spun că guvernul s-ar putea afla în aceeași situație ca și angajatorii - având prea puțini lucrători pentru a face treaba.

Când au fost detectate primele cazuri de coronavirus la începutul anului 2020, Australia și-a închis granițele, restricționând accesul la sosirile internaționale pentru ca numărul acestora să nu depășească disponibilitatea carantinei hoteliere. Acum, aproape toate restricțiile COVID-19 au dispărut și, începând din această săptămână, cazurile pozitive trebuie să se izoleze acasă doar cinci zile, în loc de șapte. Australienii cărora li s-a interzis să părăsească țara se grăbesc acum să ajungă la graniță și, deși sosesc mai mulți vizitatori internaționali, numărul acestora nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei.

Lipsa migrației a creat bătăi de cap pentru întreprinderi, pe unele forțându-le să își reducă orele de lucru sau serviciile. Fermierii nu găsesc suficienți muncitori pentru a-și culege recoltele, personalul spitalelor lucrează peste program, iar muncitorii din construcții sunt distribuiți pe mai multe șantiere.

„Este nevoie peste tot (de personal - n.r.)”, a declarat Zahan Mistry, director al Easymigrate, o companie care oferă servicii de migrație și de acordare a vizelor. „Căutăm oameni în IT, oameni în domeniul ospitalității, în servicii profesionale, lucrători în îngrijirea copiilor, lucrători în îngrijirea bătrânilor, construcții”.

Directorul Natureworks, David Joffe, vrea cel puțin 10 lucrători pentru afacerea sa de sculptură de la periferia orașului Brisbane.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: australia