Premierul Silvio Berlusconi a comentat ieri, într-o vizită făcută în Abruzzo, despre scandalul privind prostituatele de lux de la petrecerile organizate în reşedinţele sale, subliniind că italienii îl iubesc aşa cum e şi tocmai de aceea el nu se va schimba niciodată. Singura autocritică pe care şi-a făcut-o este că a greşit 'nişte invitaţii'.
După ce mai multe zile premierul a refuzat să comenteze acuzaţiile cercetate de procurorii din Bari într-o anchetă iniţiată în baza declaraţiilor mai multor tinere de companie care au fost prezente la petrecerile sale, Berlusconi a lansat o adevărată contraofensivă, declaraţiile făcute joi în public la Aquila urmând unui interviu publicat miercuri pe aceeaşi temă de revista 'Chi', menţionează La Stampa, citat de Agerpres.
'Nu mă voi schimba, italienii mă vor aşa cum sunt. Am o susţinere de 61% în rândul lor. Mă vor aşa pentru că ei simt că sunt bun, sincer, generos, loial, că îmi ţin promisiunile', a subliniat Berlusconi.
Cât priveşte ancheta din Bari şi aspectele morale ale acestui scandal, premierul a încercat să le minimalizeze cu un discurs tipic, expediind cu o serie de glume toate aceste probleme care au fost prezentate şi dezbătute intens în ultimele două săptămâni de opinia publică din Italia.
'Este modul meu de a reacţiona la toate gunoaiele şi toate calomniile care îmi sunt adresate şi cred că acesta este modul cel mai pozitiv cu putinţă', a mai spus premierul.
Pe de altă parte, cotidianul de stânga La Repubblica continuă să prezinte amănunte din cadrul anchetei procuraturii din Bari, precum şi informaţia că uneia dintre fetele care au fost audiate de procurori i-a fost incendiată maşina. Totodată, La Repubblica a formulat o nouă listă de 10 întrebări la care consideră că premierul trebuie să răspundă neapărat pentru a elimina toate discuţiile în privinţa imoralităţii şi indecenţei de care este acuzat.
În dezbaterea pe marginea exceselor din viaţa privată a premierului a intervenit pentru prima dată şi preşedintele Giorgio Napolitano. Potrivit Corriere della Sera, şeful statului a subliniat într-un discurs că această criză a instituţiilor italiene nu înseamnă şi o criză a democraţiei din Italia şi a adresat un apel la 'decenţă şi respect' către reprezentanţii instituţiilor şi cetăţeni.
O altă ştire care se regăseşte în prima pagină a jurnalelor italiene este cea referitoare la raportul Curţii de Conturi referitor la exerciţiul financiar pe 2008. Il Giornale menţionează că, potrivit acestui raport, nivelul pagubelor provocate anul trecut de corupţia din administraţia publică de stat se ridică la nu mai puţin de 60 de miliarde de euro, adică circa 4% din PIB-ul ţării.
În plan economic, Corriere della Sera relatează despre schimbul de replici dintre guvernatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, care a susţinut într-un discurs că recesiunea economiei italiene în 2009 va fi de cel puţin 5% din PIB şi că nu poate fi vorba de depăşirea momentului de vârf al crizei, acesta depinzând numai de acţiunile guvernului de la Roma, care trebuie să angajeze mai multe reforme în sensul stimulării, liberalizării şi dinamizării fluxurilor economice.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Giulio Tremonti, care în ultimele luni a susţinut că Italia a depăşit momentul critic al crizei şi că a intrat într-o fază de stagnare a crizei, a ţinut să îi amintească lui Draghi că instituţia sa previziona la începutul acestui an o recesiune de -2% din PIB pentru 2009. 'Cer economiştilor să se mai abţină din aceste estimări pesimiste cel puţin până în septembrie, la sfârşitul verii. Ar avea de câştigat şi ei, şi oamenii. Nu e cenzură, ci igienă', a spus Tremonti.
De asemenea, Il Messaggero prezintă ştirea anunţată joi de Bruxelles referitoare la deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva Italiei, care a ignorat avertismentele referitoare la eliminarea discriminării în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor.
'Europa ne cere să ridicăm la 65 de ani vârsta de pensionare pentru femeile angajate în instituţiile publice. Vom analiza, dar într-un moment de criză ca acesta ni se pare cam depăşit să intervenim în această direcţie', a explicat premierul Berlusconi motivul pentru care guvernul său a ignorat avertismentele Comisiei Europene şi nu a procedat la modificarea legislaţiei în acest sens.
În plan extern, Iranul rămâne subiectul principal abordat de presa italiană. La Stampa relatează în deschiderea primei pagini declaraţia lui Mir Hossein Moussavi în sensul că manifestaţiile de protest faţă de fraudarea alegerilor prezidenţiale de către regimul de la Teheran nu se vor opri, în ciuda represiunii violente a forţelor de ordine.
Citește pe Antena3.ro