La o zi după cutremurul devastator care a lovit Noua Zeelandă, echipele de intervenţie caută în continuare supravieţuitori. Şansele de mai găsi oameni în viaţă sub dărâmături scad însă de la o oră la alta. Nici autorităţile, nici rudele celor dispăruţi nu vor să renunţe încă.
Citeşte şi Româncă dată dispărută în urma cutremurului din Noua Zeelandă
Potrivit oficialilor, cel puţin 100 de oameni au murit iar alte 300 de persoane sunt date dispărute. Rudele lor stau cu sufletul la gură în aşteptarea unor veşti.
Supravieţuitorii seismului care au rămas blocaţi sub dărâmături trăiesc clipe de coşmar. Mulţi dintre ei şi-au sunat rudele şi prietenii cerând ajutor.
Echipele de intervenţie au scos până acum de sub ruine 120 de supravieţuitori. Printre ei, un bărbat care a stat sub dărâmături 22 de ore şi o femeie recuperată după mai bine de o zi de la seism.
Citeşte şi Noua Zeelandă: Pagubele provocate de seism, estimate la 6,3 miliarde de euro
Autorităţile neozeelandeze au decretat starea de urgenţă şi mai multe state au trimis echipe care să ajute la operaţiunile de salvare.
Cutremurul a avut loc marţi, la ora locală 12.51 (2.51, ora României), la 5 kilometri de Christchurch şi la o adâncime de numai 4 kilometri. Seismul s-a produs la şase luni după un alt cutremur, cu magnitudinea 7, înregistrat în aceeaşi zonă, care nu a provocat însă decât pagube materiale.
Noua Zeelandă, situată în aşa-numitul "cerc de foc" al Pacificului, înregistrează anual circa 15.000 de mişcări seismice. Cel mai grav cutremur produs în Noua Zeelandă a avut loc la 3 februarie 1931 în golful Hawke şi s-a soldat cu 256 de morţi.