x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson, noul șofer al Brexit în UK

Boris Johnson, noul șofer al Brexit în UK

de Şerban Mihăilă    |    24 Iul 2019   •   10:11
Boris Johnson, noul șofer al Brexit în UK

Fostul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a fost ales ieri lider al Partidului Conservator, aflat la guvernare, şi va deveni astfel prim-ministru, înlocuind-o pe Theresa May. El va prelua astăzi postul din Downing Street, după o vizită la Regina Elisabeta a II-a, care îl va numi oficial în funcţia de premier. În condițiile în care Johnson a fost unul dintre artizanii Brexit, UE se pregătește pentru o ieșire fără acord a Marii Britanii.

 

Boris Johnson și rivalul său la conducerea conservatorilor, șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, și-au petrecut ultima lună străbătând țara în lung și în lat, în încercarea de a-i convinge pe cei aproximativ 160.000 de membri ai Partidului Conservator să le acorde voturile lor. În cele din urmă, Johnson, favoritul președintelui american, Donald Trump, a câștigat 92.153 de voturi, comparativ cu cele 46.656, obținute de Hunt. La scurt timp după anunţul victoriei, Johnson, unul dintre artizanii ieșirii Marii Britanii din UE, s-a angajat să pună în aplicare Brexit, la 31 octombrie. „Vom pune în aplicare Brexit la 31 octombrie”, data-limită fixată după două amânări succesive, a spus el, în contextul în care adepții săi, susţinătorii ieşirii din UE cu orice preț, se tem de o nouă prelungire a Brexit. Declarația lui Johnson nu lasă urme de îndoială: Regatul Unit va părăsi blocul comunitar cu sau fără un acord cu Bruxelles-ul. Johnson, fostul primar al Londrei care a demisionat din funcția de ministru de Externe în urmă cu un an, din cauza divergențelor cu premierul May pe tema Brexit, era considerat marele favorit al cursei pentru câștigarea șefiei executivului britanic, toate sondajele de opinie creditându-l cu aproximativ 70 de procente în confruntarea cu Hunt. El moștenește o criză politică profundă pe tema ieșirii Marii Britanii din UE, care ar trebui să aibă loc până la sfârșitul lui octombrie, anul acesta. Johnson trebuie să convingă blocul comunitar să reia negocierile asupra acordului de ieșire din Europa, în condițiile în care liderii de la Bruxelles au declarat pe un ton categoric că nu mai au ce discuta în privința înțelegerii parafate deja încă de anul trecut de către UE, după 17 luni de dezbateri aprinse cu Londra. În caz contrar, cabinetul lui Johnson va trebui să conducă Regatul Unit într-un climat economic de incertitudine, provocat de ieșirea dezordonată din blocul comunitar.

Misiune imposibilă

Până în prezent, singura înțelegere de „divorț” dintre UE și Marea Britanie a fost respinsă de trei ori de Parlamentul de la Londra, după semnarea acesteia de către blocul comunitar. Pe de altă parte, în momentul de față, mai mulți parlamentari, între care și rebeli pro-europeni din interiorul Partidului Conservator, sunt deciși să blocheze orice încercare a lui Johnson de a scoate țara din UE, fără o înțelegere cu Bruxelles-ul. În aceste condiții, spre dezamăgirea liderilor de la Bruxelles dar și a multor britanici, Regatul Unit se îndreaptă mai sigur ca niciodată spre un Brexit fără acord.

Orice Brexit fără acord ar fi o tragedie atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Regatul Unit, dar blocul comunitar rămâne angajat faţă de acordul deja negociat cu Londra”.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene

×
Subiecte în articol: Boris Johnson