Preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, i-a încredinţat oficial lui Boiko Borisov, liderul formaţiunii GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), sarcina formării noului guvern, relatează AFP.
Premierul desemnat şi-a confirmat intenţia de a forma un guvern alcătuit doar din membri GERB, cu condiţia primirii susţinerii altor formaţiuni politice din Parlament.
Noua echipă guvernamentală urmează să fie aprobată la 27 iulie, având ca obiective prioritare, în afară de combaterea crizei, "optimizarea utilizării fondurilor europene" şi deblocarea fondurilor suspendate de Comisia Europeană. Însă, în timp ce la Sofia se pun bazele unui nou guvern, UE critică pasivitatea autorităţilor bulgare în faţa combaterii corupţiei şi a crimei organizate, relatează site-ul Novinite.com.
Conform unui raport al Comisiei Europene care urmează să fie publicat la 22 iulie, autorităţile de la Sofia au făcut anumite progrese în reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei şi a crimei organizate, dar există în continuare o lipsă de dorinţă politică şi consens în legătură cu aceste probleme. Judecarea presupuşilor autori ai crimelor care continuă să facă parte din viaţa cotidiană bulgară este în continuare tergiversată, lucru ce îi nemulţumeşte pe cei de la Bruxelles.
Totuşi, în raportul întocmit de Comisia Europeană se va preciza că Mecanismul de Verificare şi Cooperare s-a dovedit a fi o metodă eficientă de monitorizare în numeroase domenii şi trebuie să continue să acţioneze până când se vor obţine rezultate mai bune pentru toţi indicatorii. Raportul nu prevede termene-limită pentru acest lucru. Statele membre UE urmează să discute şi să voteze rapoartele pentru Bulgaria şi România în septembrie şi octombrie, când se va clarifica dacă se va cere activarea clauzelor de salvgardare împotriva uneia dintre ţări.
Citește pe Antena3.ro