Mafia napoletană îşi are propriul sistem de ''welfare''. Acest fenomen, care a rezultat în urma unei anchete referitoare la activitatea unui camorrist, s-a extins devenind parte integrantă a unui mecanism de proporţii de ''asistenţă socială'' al organizaţiei criminale din Napoli.
În cartierele degradate de la periferia nordică a oraşului Napoli are loc ceea ce se numeşte ''ziua primirii''. Este vorba de întâlnirea săptămânală pe care capii lumii interlope o acordă văduvelor de camorrişti şi rudelor unor membri ai clanului aflaţi în detenţie, care caută un loc de muncă în calitate de ''santinelă'' sau traficant de droguri pentru copii şi nepoţi.
Pe vremuri, aceste întâlniri aveau loc în fostul motel al Agip din cartierul Scampia din Napoli. Astăzi, ''centrele pentru locuri de muncă'' ale clanurilor au fost camuflate printre apartamentele anonime din construcţiile populare din cartierul Secondigliano. Există persoane care cer o recomandare pentru a urca în grad pe scara ierarhică a clanului, altele care cer asistenţă gratuită, iar altele prezintă o cerere de ajutor de şomaj în domeniul criminalităţii.
Dacă afacerile merg prost şi nu mai există posibilitatea de a vinde droguri din cauza prezenţei forţelor de ordine sau din cauza unui ''război'' în curs între clanuri, afilierea la gruparea criminală dă dreptul la o soldă de 500 de euro pe lună.
Acest fenomen, care a rezultat în urma unei anchete privindu-l pe mafiotul Salvatore Di Lauro, moştenitorul în vârstă de 18 ani al faimosului boss "Ciruzzo 'o milionario", s-a extins devenind parte integrantă a giganticului mecanism de ''asistenţă socială'' al Camorrei. Mecanismul prevede, în afară de procurarea şi mobilarea locuinţelor pentru aşa-numiţii ''picciotti'' (persoane care, în ierarhia mafiotă ocupă gradul cel mai mic, n.red), şefi de zonă (între cartierul Secondigliano şi Scampia există cel puţin 7.000 de apartamente ocupate abuziv) şi un gen de venit familial pentru membrii căsătoriţi ai clanului, care percep mai mult faţă de cei necăsătoriţi.
Există apoi ''coloniile estivale'' ale clanurilor, în Spania, unde oamenii de încredere ai boss-ilor se duc gratis în vacanţă. Foarte râvnită este plaja de la Playa d'en Bossa, în Ibiza.
Există, de asemenea, bonificaţiile pe care ''statul major'' al organizaţiei mafiote le oferă, periodic, celor mai eficienţi, informează revista italiană Panorama, citată de Agerpres. ''Prime de producţie'' despre care un camorrist, interceptat la telefon de forţele de ordine, a relatat astfel unui prieten: ''Pe neaşteptate se cumpără zece ceasuri şi ţi se fac cadou. Apoi îţi dau şi motorete sau cumpără 10.000 de salopete şi se dau aceste salopete precum şi pantofi''.
Punctul forte autentic al clanului din Secondigliano rămâne însă marea disponibilitate economică. În cadrul unei interceptări telefonice privind o anchetă împotriva naşului Raffaele Amato, liderul aşa-numiţilor ''secesionişti'', anchetatorii au ascultat un camorrist care încerca să convingă un tânăr să intre în sistem: ''Primeşti un frumos salariu lunar, frate. Apoi de Paşte, de Crăciun şi vara luăm dublu. Cine câştigă 13.000 de euro pe lună, la 20 de ani, ai înţeles sau nu? Nu trebuie să-ţi cumperi casă şi mobilă? Vino cu mine... sunt gata mereu să te ajut. Şi pe urmă ţin la noi toţi. Acesta este primul lucru cel mai important, că trebuie să ţină la tine'', citează în final Panorama.
Citește pe Antena3.ro