Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a anunţat miercuri capturarea a 12 tone de cocaină, un record istoric pentru această ţară, primul producător mondial al respectivului drog, conform ONU, transmite AFP.
"Niciodată până acum, de când am început în urmă cu 40 de ani lupta contra narcotraficului, nu am efectuat o captură de această mărime", a declarat jurnaliştilor şeful statului columbian.
Cu o valoare estimată la aproximativ 360 de milioane de dolari, marfa aparţinea Clanului Golfului, principala bandă criminală din ţară, care se ocupă cu traficul de droguri. Captura a fost făcută într-o zonă de cultivare a bananelor, în departamentul Antioquia (nord-vest).
"Cu această captură, depăşim volumul confiscat anul trecut: 362 de tone în acest an" faţă de 317, în 2016, a subliniat preşedintele Santos.
Într-un comunicat, poliţia a arătat că în jur de 400 de agenţi de luptă antidrog au lansat o operaţiune la patru proprietăţi din oraşele Chigorodo şi Carepa. Drogurile se găseau acolo, ascunse sub pământ.
Cocaina aparţinea şefului Clanului Golfului, Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, care este în prezent omul cel mai căutat din Columbia.
Clanul, format din membri ai miliţiilor de extremă dreapta, anunţase la începutul lunii septembrie că este gata să se predea după aproape doi ani de luptă intensă coordonată de poliţie.
Organizaţia a numărat până la 4.000 de oameni, dar, după o vastă ofensivă lansată de guvern, ar număra astăzi circa 1.800 de membri, conform ministerului Apărării.
Columbia, cu 146.000 de hectare culturi de frunze de coca, a fost în 2016 principalul producător şi exportator de cocaină din lume, conform ONU. AGERPRES