x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China dă de pământ cu Biden pentru remarcile „iresponsabile” ale Casei Albe la adresa lui Xi

China dă de pământ cu Biden pentru remarcile „iresponsabile” ale Casei Albe la adresa lui Xi

de Şerban Mihăilă    |    10 Feb 2023   •   07:00
China dă de pământ cu Biden pentru remarcile „iresponsabile” ale Casei Albe la adresa lui Xi

Beijingul a condamnat cu vehemență comentariile președintelui american, Joe Biden, care a afirmat că omologul său chinez, Xi Jinping, se confruntă cu „probleme uriașe”. China consideră că aceste remarci sunt „extrem de iresponsabile”.

Cea mai nouă confruntare retorică dintre Casa Albă și Beijing a izbucnit după doborârea de către aviația militară americană, săptămâna trecută, a unui balon chinezesc care a survolat timp de trei zile partea continentală a SUA și care, potrivit Washingtonului, face parte dintr-o flotă de spionaj întinsă pe cinci continente.

După o scurtă ameliorare a relațiilor bilaterale - în urma întâlnirii din noiembrie, anul trecut, când Biden și Xi s-au văzut cu ocazia reuniunii G20 din Indonezia - legăturile dintre SUA și China s-au deteriorat din nou. Secretarul de Stat, Antony Blinken, și-a anulat, de altfel, cu câteva zile în urmă, o vizită la Beijing, din cauza scandalului provocat de balon.

SUA susțin că aparatul de zbor de mare altitudine - care a survolat cel puțin o bază militară unde se află silozuri ale arsenalului american de rachete balistice intercontinentale nucleare - a fost trimis pentru a spiona. De cealaltă parte, China neagă cu furie aceste acuzații, insistând că a fost vorba despre un aparat de observare a vremii, care a deviat de la cursul său inițial.

Mai mult, Beijingul a confirmat, ieri, că a refuzat oferta unei convorbiri între șefii apărării din cele două state, imediat după ce aviația americană a doborât aeronava gonflabilă.

„Această abordare iresponsabilă și grav eronată din partea SUA nu a creat o atmosferă adecvată pentru dialog între cele două armate!”, a precizat Ministerul Apărării din China, într-o declarație.

Cu o zi înainte, Washingtonul afirma că balonul făcea parte dintr-o „flotă”, reperată de mai mulți ani în întreaga lume, și a îndemnat aliații să își intensifice vigilența.

Într-un interviu acordat în aceeași zi la „PBS NewsHour”, Biden a apărat decizia de a doborî balonul, însă a precizat că SUA nu caută un conflict cu China.

El a mai spus că Xi „are probleme enorme”, inclusiv „o economie care nu funcționează foarte bine”.

„Vă puteți gândi la vreun alt lider mondial care ar face schimb de locuri cu Xi Jinping? Eu nu mă pot gândi la niciunul!”, a spus șeful Casei Albe.

Indignare și proteste

China a ripostat, ieri, la aceste remarci, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, declarând că Beijingul este „foarte nemulțumit”. „Acest tip de retorică din partea SUA este extrem de iresponsabil și contravine etichetei diplomatice fundamentale!”, a spus Mao.

De asemenea, ministerul chinez și-a reafirmat poziția, conform căreia balonul doborât săptămâna trecută era utilizat în scopuri civile. Precizările potrivit cărora acesta aparținea unei „flote” fac parte dintr-un „război informațional” împotriva Chinei, a adăugat oficialul de la Beijing. 

„Ignorarea, de către SUA, a explicațiilor și comunicărilor repetate ale Chinei, reacția excesivă și folosirea abuzivă a forței sunt iresponsabile! (...) Comunitatea internațională poate vedea foarte clar care este cea mai mare țară în materie de spionaj, monitorizare și supraveghere din lume.”, a mai spus Mao.

Cu ochii în patru

Pe fondul îngrijorării crescânde în privința spionajului chinezesc, Japonia a anunțat, tot ieri, că se coordonează cu SUA, în timp ce analizează obiectele aeriene neidentificate, observate deasupra arhipelagului nipon în ultimii ani.

Un obiect misterios asemănător unui balon a fost văzut deasupra nordului Japoniei, în iunie 2020, atunci când localnicii au postat o serie de fotografii cu acesta pe rețelele de socializare.

Autoritățile au declarat la vremea respectivă că sunt nedumerite în privința obiectului, care în imaginile de aproape, realizate de rezidenți și mass-media, părea să fie compus dintr-un balon atașat unor bețe încrucișate, cu elice.

Aflat într-o vizită la Washington, în această săptămână, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că dispozitivul doborât de SUA demonstrează necesitatea ca statele din cadrul blocului militar transatlantic să se protejeze.

„Balonul aflat deasupra Statelor Unite confirmă un șablon comportamental chinezesc și observăm că, în ultimii ani, China a investit masiv în noi capacități militare.”, a spus Stoltenberg.

„Am constatat, de asemenea, o creștere a activităților de spionaj chinezești în Europa. Chinezii folosesc sateliți, mijloace cibernetice și, așa cum am văzut deasupra Statelor Unite, și baloane.”, a mai precizat el.

„În consecință, trebuie să fim vigilenți!”, a avertizat șeful NATO, în încheierea discursului său. 

 

×
Subiecte în articol: spionaj continente