Alegerile pentru functia de presedinte al Republicii Modova, preconizate pentru 18 noiembrie, au esuat inainte de a avea loc. Motivul? Niciun candidat nu a depus actele necesare pentru inregistrare. Este un caz unic in istoria Republicii Moldova, iar legislatia nu prevede asemenea situatii.
Termenul limita pentru depunerea candidaturilor a expirat la miezul noptii. Au fost aduse doar cateva dosare incomplete, care nu contin principala cerinta pentru candidati: un document care ar confirma sustinerea din partea a cel putin 15 deputati, a declarat pentru Agerpres seful comisiei speciale pentru desfasurarea alegerii presedintelui, Tudor Deliu.
Negocierile dintre Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si grupul de disidenti comunisti in frunte cu Igor Dodon au esuat luni seara. AIE a insistat asupra candidaturii lui Marian Lupu, in timp ce grupul Dodon a propus-o pe Zinaida Greceanii, fost premier. Impotriva acestei candidaturi s-a pronuntat categoric Partidul Liberal, care ar pierde functia de presedinte al parlamentului care i-ar reveni daca cel care detine acum aceasta functie, Marian Lupu, ar deveni sef al statului. In acelasi timp, opozitia comunista a anuntat ca nu inainteaza un candidat, deoarece AIE si grupul Dodon dispun de voturile necesare pentru alegerea presedintelui.
Legislatia nu prevede cum urmeaza sa procedeze parlamentul daca nu este inregistrat niciun candidat, ceea ce lasa loc pentru interpretari. Seful legislativului, Marian Lupu, a declarat ca alegerile prevazute pentru 18 noiembrie urmeaza sa fie amanate si stabilite pentru o alta data. Pe de alta parte, Tudor Deliu considera ca in aceste circumstante urmeaza sa fie declarat scrutinul nul si sa fie organizate alegeri repetate in decurs de 30 de zile. Parlamentul urmeaza sa decida la sfarsitul acestei saptamani in aceasta privinta.
Situatia creata reprezinta inca un pas spre noi alegeri parlamentare anticipate in Republica Moldova. Daca parlamentul nu va reusi sa aleaga presedintele tarii, acesta va fi dizolvat. In ultimii doi ani si jumatate in Republica Moldova au avut loc trei scrutine parlamentare, dintre care doua anticipate, din cauza ca doua legislative au esuat in alegerea sefului statului. Totusi, unii analisti de la Chisinau considera ca in parlament va fi identificata o candidatura care sa fie votata de 3/5 dintre deputati pentru a fi evitat un nou scrutin anticipat.