x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Snowden va avea un impact negativ incontestabil asupra relaţiilor SUA - China, avertizează Casa Albă

Cazul Snowden va avea un impact negativ incontestabil asupra relaţiilor SUA - China, avertizează Casa Albă

24 Iun 2013   •   21:24
Cazul Snowden va avea un impact negativ incontestabil asupra relaţiilor SUA - China, avertizează Casa Albă
Sursa foto: EPA/JEROME FAVRE

Decizia Chinei de a-l lăsa pe fostul consultant al CIA Edward Snowden să plece din Hong Kong va avea în mod "incontestabil" un efect negativ asupra relaţiilor sino-americane, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, informează agerpres.ro.

Criticând Beijingul cu o severitate neobişnuită, oficialul american a afirmat că autorităţile de la Washington "nu cred că este vorba despre o decizie tehnică luată de un responsabil de frontieră din Hong Kong" ci de "o hotărâre deliberată a guvernului chinez de a elibera un fugar în ciuda mandatului internaţional de arestare şi această decizie va avea incontestabil un impact negativ asupra relaţiilor dintre cele două ţări".

"Chinezii insistă asupra necesităţii de a construi o stare de încredere reciprocă între ţările noastre, dar prin acest gest au întârziat serios aceste eforturi", a adăugat Carney.

"Dacă nu mai putem conta pe ei în respectarea obligaţiilor legale privind extrădarea, atunci avem o problemă. Şi este ceva ce le-am spus foarte clar", a continuat el.

Mai devreme, în cursul aceleiaşi zile, şi Secretarul de stat american John Kerry a avertizat China şi Rusia cu privire la "un impact asupra relaţiilor" şi "consecinţe" în urma plecării lui Snowden din Hong Kong către Moscova.

Snowden a sosit pe data de 20 mai în Hong Kong, având asupra sa informaţii secrete legate de programul american de spionaj electronic, pe care le-a dezvăluit presei în mai multe interviuri. Deşi autorităţile de la Washington au emis un mandat de arestare pe numele său şi i-au revocat paşaportul, el a reuşit să se îmbarce duminică într-un avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova.

În prezent, informaţiile cu privire la localizarea fostului consultant CIA sunt contradictorii. În timp ce unele surse afirmă că el ar fi părăsit Rusia şi ar putea fi în drum către Ecuador, unde a cerut azil politic, alte surse susţin că încă s-ar afla în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, autorităţile americane estimează că Snowden este încă în Rusia şi au cerut oficial Moscovei extrădarea acestuia, solicitare confirmată de o sursă anonimă rusă citată de Interfax, care a declarat că "s-a dat dispoziţie organelor competente să analizeze cererea SUA". 

×
Subiecte în articol: edward snowden cia