x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puțin 17 reporteri au murit în luptele din Orientul Mijlociu, începând cu luna octombrie

Cel puțin 17 reporteri au murit în luptele din Orientul Mijlociu, începând cu luna octombrie

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   16:30
Cel puțin 17 reporteri au murit în luptele din Orientul Mijlociu, începând cu luna octombrie
Sursa foto: Hepta

Cel puțin 17 jurnaliști au murit în timp ce acopereau luptele din Orientul Mijlociu de la începutul lunii octombrie, cei mai mulți dintre ei în Gaza, arată Reporteri fără frontiere, citat de dpa.

La nivel mondial, 45 de profesioniști din domeniul mass-media au fost uciși în timpul muncii, a declarat Reporteri fără frontiere (RSF) în bilanțul său anual al libertății presei, publicat joi.

Acesta este cel mai mic număr din 2002, când au fost înregistrate 33 de decese. „Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să ascundă faptul că jurnaliștii plătesc un preț ridicat pentru reportajele lor în fiecare război", a declarat grupul.

În 2022, 61 de reporteri și alți angajați media au murit în întreaga lume.

Reporteri fără frontiere a vorbit despre un „număr șocant de mare" în Gaza. Cel puțin 17 reporteri au fost uciși din 7 octombrie, dintre care 13 în Fâșia Gaza, unul în Israel și trei în Liban.

„Acest fapt ridică la 23 numărul total de jurnaliști uciși în zone de război în acest an, față de 20 anul trecut", se arată în raportul RSF.

De asemenea, profesioniștii din mass-media și-au pierdut viața în timp ce relatau despre conflicte armate în țările africane Camerun, Mali și Sudan, precum și în Siria și Ucraina, potrivit cifrelor.

„Scăderea deceselor poate fi explicată în parte și pentru anumite regiuni printr-o îmbunătățire a siguranței profesioniștilor din mass-media", a declarat RSF. „Aceștia sunt acum, în general, mai bine pregătiți și echipați pentru a lucra în conflicte armate".

„În unele regiuni, au fost create cadre juridice care garantează mai bine siguranța lor. Cu toate acestea, în alte părți, autocenzura în fața riscurilor crescute poate fi, de asemenea, responsabilă pentru numărul mai mic de atacuri și agresiuni", a mai spus RSF.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: orientul mijlociu reporteri morti