x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin şapte persoane reţinute în timpul protestelor de la Chişinău au fost eliberate

Cel puţin şapte persoane reţinute în timpul protestelor de la Chişinău au fost eliberate

15 Apr 2009   •   00:00

Cel puţin şapte persoane reţinute în timpul protestelor de la Chişinău au fost eliberate miercuri, relatează PRO TV Chişinău.



Tinerii vor fi însă cercetaţi penal şi au interdicţia de a părăsi localitatea. Deciziile, pronunţate de Curtea de Apel, sunt definitive. "O să mă duc acasă. Să mă odihnesc. Sunt foarte obosit", a declarat unul dintre tineri. Dumitru Bairactari are 20 de ani, şi este din oraşul Leova.

El a fost reţinut în carceră timp de o săptămână şi spune că îşi pierduse deja speranţa că va fi eliberat. "Învinuiţii susţin, în continuare, că sunt nevinovaţi şi că nu au participat la devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului", a declarat avocatul Alexandru Postică.

LA RAND. Potrivit listelor afişate în holul Curţii de Apel, alte câteva zeci de tineri arestaţi preventiv urmau să compară miercuri în faţa judecatorilor. Însă, potrivit avocaţilor, au fost examinate mult mai puţine recursuri, pentru că citaţiile au ajuns prea târziu la reţinuţi, iar o parte din dosare au fost amânate pentru zilele urmatoare.

BAZA DE DATE CU ARESTAŢII. Primăria oraşului Chişinău a întocmit, în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi şi mărturiilor persoanelor eliberate din arest, o bază de date cu cel puţin 328 de persoane arestate şi sancţionate în urma violenţelor din capitala R. Moldova, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Primăriei.

Comunicatul Primăriei acuză Ministerul Afacerilor Interne (MAI) că nu prezintă informaţii corecte şi complete asupra arestărilor efectuate. Conform MAI, au fost arestate şi sancţionate 172 de persoane în urma acţiunilor de protest.

Primăria municipiului Chişinău anunţă astfel că a întocmit, în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi şi mărturiilor persoanelor eliberate deja din arest, o bază de date cu cel puţin 328 de persoane arestate şi sancţionate. "Avem mărturii conform cărora nu tuturor celor arestaţi le-au fost întocmite procese-verbale de reţinere, ei nu figurează în registrele MAI, deşi au fost reţinuţi şi maltrataţi.

Estimăm că numărul total al celor urmăriţi de poliţie depăşeşte 1.000 de cetăţeni. Pentru a muşamaliza cazurile de maltratare a persoanelor, cei arestaţi au fost repartizaţi în comisariate şi penitenciare din afara Chişinăului. Comunicăm că potrivit informaţiilor acumulate sunt cel puţin patru persoane dispărute despre care părinţii nu ştiu nimic: Certan Ion, Donici Serghei, Tîrsina Dumitru, Tudorache Mihai", precizează comunicatul.

REPRESIUNILE CONDAMNATE. Conform textului, Primăria municipiului Chişinău condamnă acţiunile represive, de o cruzime fără precedent, teroarea, violenţa şi intimidările la care au recurs structurile de forţă împotriva cetăţenilor, în special a tinerilor, inclusiv a minorilor, în urma manifestaţiilor de protest din 7 aprilie. "Au fost înregistrate două cazuri de deces (Valeriu Boboc, Ion Ţâbuleac), dintre care primul, cu siguranţă, ca urmare a descinderii în forţă a poliţiei în noaptea de 7 spre 8 aprilie şi nu ca urmare a manifestaţiilor de protest.

Nu excludem faptul că asemenea cazuri mai sunt, dar că se încearcă muşamalizarea lor. Poliţia continuă să aresteze în mod abuziv persoane din stradă, licee, universităţi, cămine studenţeşti. Legea nu este respectată. Cei arestaţi sunt bătuţi cu cruzime, supuşi unui tratament inuman, degradant şi torturii", se arată în comunicat.

ABUZURI. Primăria susţine că persoanele arestate nu au primit hrană şi apă timp de 48 de ore sau mai mult şi că este refuzată spitalizarea persoanelor maltratate. Potrivit comunicatului, deşi Legea administraţiei publice locale prevede ca atribuţie de bază a primarului constatarea încălcărilor legislaţiei comise de persoane fizice şi juridice în teritoriul administrat, pe parcursul unei săptămâni a fost împiedicat constant accesul primarului şi al reprezentanţilor primăriei în locurile de detenţie.

"Ne exprimăm regretul că şi reprezentanţii instituţiilor internaţionale, ai organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi ai presei, nu au avut şi nu au acces în locurile de detenţie. De asemenea, ne îngrijorează faptul că până în prezent nu au fost trimise sau formate misiuni speciale pentru verificarea situaţiei la faţa locului, în locurile de detenţie", continuă textul.

IMPLICAREA COMUNITAŢII INTERNAŢIONALE. Primăria cere implicarea imediată a comunităţii internaţionale şi oprirea tratamentului inuman şi degradant, a torturii în locurile de detenţie, încetarea terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor, precum şi asigurarea accesului avocaţilor, ONG-urilor şi presei în locurile de detenţie. De asemenea, Primăria solicită garantarea drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare, informarea deplină asupra reţinerilor efectuate şi a incriminărilor aduse şi pedepsirea celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate.

LICITAŢII PENTRU REPARAŢII. Autorităţile moldovene au anunţat organizarea unor licitaţii, pentru selectarea companiilor care vor efectua lucrările de reparaţii la sediul preşedinţiei şi Parlamentului, informează PRO TV Chişinău. Companiile interesate trebuie să depună ofertele până la 23 aprilie.

În aceeaşi zi, autorităţile vor anunţa şi companiile câştigătoare. La o săptămână de la devastarea celor două sedii, circa 20 de firme specializate continuă evacuarea gunoiului şi a bunurilor deteriorate. "Este o muncă de voluntariat a unor patrioţi", au declarat pentru PRO TV responsabili de la Ministerul Construcţiilor.
  Mediafax

×
Subiecte în articol: externe persoane