China a convocat miercuri un oficial al Ambasadei SUA de la Beijing pentru a protesta împotriva unui proiect de lege votat de Camera Reprezentanţilor a SUA ce incriminează China pentru încălcări ale drepturilor omului împotriva minorităţilor musulmane din regiunea Xinjiang, informează dpa.
Ministrul-adjunct de Externe al Chinei, Qin Gang, l-a convocat pe William Klein, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în China, pentru a-i aduce la cunoştinţă „proteste ferme” împotriva proiectului de lege, au informat mass-media chineze de stat.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ambasadei, ambasadorul american în China, Terry Branstad, nu se afla în acel moment pe teritoriul chinez.
Qin Gang i-a spus lui William Klein că proiectul de lege din 2019 cu privire la drepturile uigurilor constituie un amestec în treburile interne ale Chinei şi a cerut Washingtonului să nu permită ca proiectul să devină lege.
„Orice încercare de a tulbura relaţiile interetnice în China, de a submina prosperitatea şi stabilitatea regiunii Xinjiang şi de a împiedica dezvoltarea şi progresul Chinei este sortită eşecului”, a declarat Qin, potrivit radiodifuziunii de stat CCTV.
China va riposta „în funcţie de evoluţia situaţiei”, a adăugat Qin.
Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat marţi cu o majoritate zdrobitoare un proiect de lege ce impune sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali chinezi din regiunea Xinjiang (nord-vest).
Organizaţii de apărare a drepturilor omului şi Washingtonul acuză Beijingul că, în această regiune, lovită mult timp de atentate sângeroase, aproape un milion de musulmani, în special uiguri, au fost trimişi în tabere de reeducare politică.
Beijingul respinge această cifră şi vorbeşte de „centre de formare profesională”, menite a ajuta populaţia locală să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze astfel de tentaţia islamismului şi terorismului.