x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China își încordează mușchii în apropierea unor insule pe care le revendică

China își încordează mușchii în apropierea unor insule pe care le revendică

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2023   •   16:20
China își încordează mușchii în apropierea unor insule pe care le revendică
Sursa foto: Hepta

Paza de coastă chineză a elaborat un plan pentru a trimite zilnic nave în patrulare în 2024 în apropierea unor insule din Marea Chinei de Est care sunt revendicate deopotrivă de Beijing și Tokyo.

Președintele chinez Xi Jinping a dat instrucțiuni gărzii de coastă să își consolideze activitățile pentru a-și afirma suveranitatea asupra insulelor din estul Chinei, care sunt controlate de Tokyo, dar care sunt revendicate și de Beijing, a relatat sâmbătă agenția japoneză de presă Kyodo, citată de Reuters.

Ca răspuns la acest ordin, paza de coastă a elaborat un plan pentru a trimite nave în patrulare zilnic în cursul anului 2024 în apropierea insulelor, numite Senkaku în Japonia și Diaoyu în China.

Navele gărzii de coastă vor fi, de asemenea, însărcinate cu efectuarea de inspecții la fața locului ale navelor de pescuit japoneze, dacă va fi necesar, a arătat Kyodo, citând surse anonime.

Legăturile Japoniei cu China au fost mult timp afectate de disputa teritorială asupra grupului de insule mici și nelocuite.

Prim-ministrul Fumio Kishida a reiterat îngrijorările serioase ale Japoniei în această chestiune atunci când a purtat discuții cu Xi în Statele Unite în noiembrie, a declarat guvernul japonez la acea vreme.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China