x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinăul are guvern nou

Chişinăul are guvern nou

de Vitalie Calugareanu    |    01 Apr 2008   •   00:00

• COREPSONDENŢĂ DE LA CHIŞINĂU
Parlamentul de la Chişinău a votat ieri lista nominală şi programul de activitate al noului guvern, care va fi condus de premierul Zinaida Greceanîi.

Parlamentul de la Chişinău a votat ieri lista nominală şi programul de activitate al noului guvern, care va fi condus de premierul Zinaida Greceanîi. Programul este intitulat “Progres şi integrare” şi nu specifică dacă este vorba despre integrarea în UE sau în Uniunea Rusia Belarus, deziderat trecut în programul electoral al comuniştilor în 2001.

 

Noul guvern aduce puţine schimbări, în componenţa sa intrând doar şase miniştri noi. Între ei, fostul director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Valentin Mejinschi, îl va înlocui în funcţia de ministru al Afacerilor Interne pe Gheorghe Papuc, despre care presa a scris că ar fi implicat în transportul securizat pe teritoriul Republicii Moldova a 200 de kilograme de heroină, depistate cu două săptămâni în urmă în Chişinăul, într-un microbuz cu fasole.

 

SCHIMBĂRI PUŢINE. De fapt, schimbările sunt puţine.. Fostul ambasador al Moldovei la Londra, Marina Durleşteanu, a devenit ministru al Finanţelor, ex-directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. De asemenea, a fost înlocuit ministrul Dezvoltării Informaţionale, Vladimir Molojen, despre care presa a scris că ar fi principala persoană de contact din Chişinău a controversatului om de afaceri stabilit în Toronto, Boris Birştein. În mediul poliţienesc de la Chişinău se zvoneşte că Vladimir Voronin ar fi intrat recent în conflict cu Boris Birştein din cauza unor acţiuni la una din bănci. Celelalte schimbări vizează ministerele cu profil social, cum ar fi Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi cel al Construcţiei şi Dezvoltării Teritoriului, ultimul proaspăt înfiinţat. Andrei Stratan a rămas ministru al Afacerilor Externe şi vicepremier.

 

SCOPURI NEREALISTE. Noul Guvern a fost votat cu 56 de voturi ale deputaţilor comunişti. Programul de activitate a Guvernului are cinci direcţii principale de activitate, aparent nobile: sporirea calităţii actului de guvernare, consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea securităţii şi integrităţii Republicii Moldova, sporirea competitivităţii economice şi promovarea incluziunii sociale. De asemenea, noul prim-ministru al Moldovei s-a pronunţat pentru “debirocratizarea procesului de luare a deciziilor”. Atât deputaţii din opoziţie, cât şi reprezentanţii societăţii civile au criticat în ultimele zile programul noului guvern, pe care îl consideră nerealist, lipsit de consistenţă şi ambiguu, iar cât priveşte lista nominală a Executivului analiştii politici susţin că acesta nu va fi altceva decât o filială a Preşedinţiei pe care liderul comunist Vladimir Voronin o va controla în totalitate.

×
Subiecte în articol: externe