x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chișinăul cere rușilor explicații 

Chișinăul cere rușilor explicații 

19 Aug 2016   •   11:50
Chișinăul cere rușilor explicații 
Sursa foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chișinău a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova pentru a oferi explicații în legătură cu exercițiile militare repetate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), desfășurat în Transnistria, alături de trupele Tiraspolului.

Astfel de acțiuni, în care sunt implicate forțe militare străine, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute sunt provocatoare și inadmisibile, reprezintă o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, a menționat Ministerul moldovean de Externe, potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres. În acest context, MAE moldovean subliniază necesitatea retragerii forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și a transformării actualei operațiuni de menținere a păcii din stânga Nistrului într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional. Biroul pentru Reintegrare din cadrul guvernului de la Chișinău și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu noile exerciții militare, care au avut loc în apropiere de Tiraspol în zilele de 16 și 17 august 2016, organizate de așa-zisele structuri de forță transnistrene în comun cu GOTR. Într-un comunicat de presa, Biroul pentru Reintegrare califică aceste acțiuni drept ilegale și inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel de manevre militare, care se desfășoară frecvent în ultima perioadă, denotă existența unei interacțiuni consolidate între efectivele militare ale Federației Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță transnistrene, remarcă oficialitățile de la Chișinău.

Exercițiile militare, desfășurate într-o localitate de lângă Tiraspol, au fost urmărite personal de așa-numitul premier al regiunii separatiste, Pavel Procudin.

 

×