x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA, autorizată să asasineze

CIA, autorizată să asasineze

23 Iul 2009   •   00:00

Implicarea CIA în punerea la cale a unor asasinate a început încă din anul 1954, când a fost redactat un 'manual' pentru asasinate, ce făcea parte din demersurile pentru o lovitură de stat pregătită de SUA împotriva guvernului de stânga din Guatemala, scrie cotidianul american Los Angeles Times.



Unul dintre cele mai grăitoare exemple legate de unitatea CIA pentru 'acţiune executivă' este faptul că a complotat timp de ani întregi să îl ucidă pe Fidel Castro. Agenţia americană a plătit mafia să-i otrăvească mâncarea, a încercat să-i dea un costum de scafandru infestat cu o boală tropicală rară ce provoacă distrugerea treptată a celulelor corpulului. CIA a luat în discuţie şi posibilitatea de a-l ucide pe liderul cubanez folosindu-se de un trabuc exploziv, un stilou otrăvit şi o scoică care ar fi explodat sub apă la atingerea sa, precizează cotidianul, citat de Agerpres.

Însă, ca şi în cazul lui Castro, multe dintre încercările CIA de asasinare nu au reuşit. Membrii Congresului SUA - în special democraţii din cadrul acestuia - au fost de-a dreptul indignaţi când, la începutul acestei luni, a fost dezvăluit faptul că, aparent din ordinul fostului vicepreşedinte Dick Cheney, CIA a ascuns Congresului timp de opt ani un plan de asasinare a liderilor din Al Qaida, începând chiar cu Osama Ben Laden. Însă congresmanii nu ar fi trebuit să fie surprinşi de existenţa unui asemenea plan, comentează publicaţia americană.

Manualul de 19 pagini, la al cărui statut secret s-a renunţat în anul 1997, este o lectură cutremurătoare, subliniază Los Angeles Times. 'Ţelul esenţial al asasinării este moartea subiectului', se explică în manual, subliniindu-se că, deşi 'este posibilă uciderea unui om cu mâinile goale (...) instrumentele cele mai simple aflate la faţa locului reprezintă adeseori cea mai eficientă modalitate de asasinare. Un ciocan, un topor, o şurubelniţă, un cuţit de bucătărie, un vătrai, piciorul unei lampe sau orice obiect dur, greu şi aflat la îndemână va fi util', ca şi o bâtă de baseball. Totodată, manualul explică locul cel mai potrivit din corp în care trebuie înjunghiată o persoană sau cum trebuie zdrobit un craniu; de asemenea, prezintă argumente pro şi contra puştilor, a pistoalelor şi a altor arme.

Manualul CIA recomandă 'accidentul aranjat' ca fiind cea mai bună modalitate de a înlătura o persoană. 'Cel mai eficient accident este căderea de la o înălţime de cel puţin 20 de metri pe o suprafaţă dură. În acest sens pot fi folosite puţurile lifturilor, scările, ferestrele fără gratii şi podurile'. În acelaşi timp, este menţionat faptul că şi împingerea în faţa trenurilor sau metrourilor este eficientă, însă presupune o bună sincronizare.

În timpul Războiului Rece, CIA a complotat împotriva a opt lideri străini, dintre care cinci au suferit morţi violente. Rolul agenţiei a variat de la caz la caz. După ce planurile asasinatelor au fost făcute publice de o comisie al Senatului, preşedintele Ford a emis un ordin executiv în anul 1976, interzicând asasinatele politice. Ulterior, preşedintele Reagan a lărgit sensul interdicţiei, renunţând la cuvânt 'politice' şi extinzând interdicţia asupra ucigaşilor plătiţi, nu doar asupra angajaţilor guvernului.

În pofida faptului că interdicţia este în continuare în vigoare, ea a fost în mare parte ignorată, pornindu-se la premisa că nu se aplică într-un cadru militar. Astfel, în timpul Războiului din Golful Persic din anul 1991, când prima administraţie Bush a bombardat Bagdadul, Robert M. Gates, fostul director al CIA şi actual ministru al apărării, a declarat că oficialii de la Casa Albă speră ca 'Saddam Hussein să fie omorât într-un buncăr'.

În anul 1998, preşedintele Clinton a ordonat un atac cu rachete asupra taberelor de antrenament ale Al Qaida din Afganistan, după ce au fost atacate cu bombe două ambasade americane din Africa. Casa Albă a fost în mod evident dezamăgită când atacul a eşuat în a-l ucide pe Ben Laden, care se pare că a părăsit una dintre tabere cu puţin timp înaintea atacului.

Un an mai târziu, tot în timpul administraţiei Clinton, NATO a bombardat Belgradul după ce Serbia a forţat etnicii albanezi să plece din Kosovo. O rachetă a lovit chiar dormitorul lui Slobodan Milosevic, fostul lider sârb şi preşedinte iugoslav, însă el nu se afla în încăpere şi a scăpat nevătămat.

Problema legată de asasinate, dincolo de aspectul moral, este că Statele Unite nu se prea pricep la aşa ceva, comentează Los Angeles Times, iar cel mai bun exemplu în acest sens sunt eforturile CIA de a-l ucide pe Castro. E foarte puţin probabil ca CIA să-l omoare pe Ben Laden cu o bâtă de baseball, iar încercările de asasinare a acestuia sprijinite de statul american ar aduce după ele riposte dure. Preşedintele Kennedy a afirmat: 'Nu ne putem implica în aşa ceva pentru că am deveni cu toţii ţinte'; poate că directorul CIA Leon Panetta s-a gândit la acest lucru atunci când a anulat programul pentru asasinate, încheie cotidianul american. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe