x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciclonul Ilsa lovește nord-vestul Australiei

Ciclonul Ilsa lovește nord-vestul Australiei

de Redacția Jurnalul    |    14 Apr 2023   •   16:00
Ciclonul Ilsa lovește nord-vestul Australiei
Sursa foto: Twitter/Fiona Bateman

Un ciclon tropical s-a abătut asupra coastei de nord-vest a Australiei, stabilind noi recorduri de viteză a vântului, dar a cruțat în mare parte regiunile populate, inclusiv cel mai mare centru de export de minereu de fier din lume, Port Hedland.

Ciclonul Ilsa a atins pământul vineri dimineața cu cea mai mare intensitate pe o scară de la 1 la 5 și apoi s-a deplasat în interiorul țării, în timp ce echipele de urgență au îndemnat mai multe comunități izolate aflate pe traiectoria furtunii să se adăpostească și să rămână în case.

"Port Hedland ... a scăpat de cea mai mare parte a ciclonului în această etapă. Peste noapte, nu am primit niciun apel de asistență", a declarat un reprezentant al serviciilor de urgență din Australia de Vest, Peter Sutton, pentru ABC: "Se pare că zonele populate mai mari au scăpat cu adevărat de pagube".

Dar Sutton a spus că există rapoarte neconfirmate despre "pagube importante" în unele orașe îndepărtate și că va fi efectuată o cercetare aeriană cât mai curând posibil.

Ilsa a stabilit un nou record preliminar de viteză susținută a vântului timp de 10 minute, de 218 km pe oră în Insula Bedout, la aproximativ 40 km în larg, eclipsând astfel recordul ciclonului George de 194 km în aceeași locație în 2007, a declarat Biroul de Meteorologie, conform Reuters.

Furtuna a fost retrogradată de către biroul meteorologic la un sistem de categoria a treia la începutul zilei de vineri, dar oficialii au avertizat că ar putea avea în continuare rafale de până la aproximativ 170 km pe oră.

Sunt prognozate rafale puternice de ploaie în unele zone, care probabil vor declanșa inundații puternice. Vântul ar putea lovi orașul minier izolat din interiorul țării Telfer.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ciclonul Ilsa australia