Cu prilejul Zilei Mondiale a Ciocolatei, sărbătorită la 1 octombrie, au fost expuse la Bruxelles trei monumente emblematice pentru acest oraş create exclusiv din preţiosul material: Palatul Cinquantenaire, Bazilica Sacré-Cour şi Atomium, relatează EFE.
"Pentru a face sculpturi din ciocolată trebuie să fii în acelaşi timp arhitect şi inginer pentru ca întreaga construcţie să se susţină", a spus maestrul ciocolatier maltez Andrew Farrugia, care în prezent lucrează la un Freddie Mercury din ciocolată înalt de patru metri.
Creaţiile lui Farrugia sunt formate 100 % din ciocolată pură. "La o temperatură adecvată şi protejate de sticlă, sculpturile mele se conservă timp de mulţi ani", a spus maestrul. Unele din creaţiile acestui profesor universitar, care şi-a descoperit în urmă cu un deceniu vocaţia sculpturii în ciocolată, se menţin intacte chiar şi după zece ani de la elaborarea lor.
Cele două sculpturi ale lui Farrugia au fost realizate în Malta şi transportate apoi bucată cu bucată la Bruxelles. Bazilica din ciocolată cântăreşte 250 de kilograme, iar Cinquantenaire-ul care simbolizează independenţa Belgiei, 190.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Ciocolatei a fost prezentată şi creaţia maestrului belgian Peter Mariman, care a sculptat un Atomium din 97 de kilograme de ciocolată. Monumentele din preţiosul material pot fi admirate în Oraşul Ciocolatei, ca parte a colecţiei permanente a muzeului deschis în Koekelberg, una din comunele dedicate tradiţionalei industrii ciocolatiere belgiene.
Municipalitatea a alocat un spaţiu de 900 de metri acestui muzeu în istorica fabrică de ciocolată şi biscuiţi Victoria, care a funcţionat între 1896 şi 1970. "Oraşul Ciocolatei" şi-a deschis porţile anul trecut şi a fost vizitat de 25.000 de persoane. "Este vorba de unul dintre cele mai mari spaţii dedicate ciocolatei din Europa", a declarat un responsabil al muzeului, cel mai mare din Belgia pe această temă.
Fiecare belgian consumă în medie zece kilograme de ciocolată pe an, situându-se pe locul doi în clasamentul mondial, fiind depăşiţi doar de elveţieni care se clasează pe locul întâi. În Belgia activează aproximativ 450 de maeştri ciocolatieri iar în această ţară au sedii firme recunoscute în întreaga lume, precum Neuhaus sau Godiva.
Responsabilii muzeului consideră ciocolata "patrimoniu naţional", servind drept vitrină a ţării. În Oraşul Ciocolatei vizitatorilor le este însă interzis să guste din exponate care pot fi "degustate" doar cu ochii.