x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană dorește primele achiziții comune de gaze până în vară

Comisia Europeană dorește primele achiziții comune de gaze până în vară

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2023   •   21:40
Comisia Europeană dorește primele achiziții comune de gaze până în vară

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat luni că obiectivul Comisiei Europene este ca țările UE să înceapă să cumpere în comun gaze "cu mult înainte de vară", în încercarea de a ajuta țările să își refacă stocurile și să evite o criză de aprovizionare iarna viitoare.

În urma unei prime reuniuni a reprezentanților țărilor din Uniunea Europeană pentru a coordona achizițiile planificate, Sefcovic a declarat că a îndemnat statele membre să se angajeze rapid cu actorii de pe piața din țările lor pentru a estima volumele de gaz pe care le vor cumpăra în comun, scrie Reuters.

Sefcovic a cerut industriei să confirme dacă firmele sunt interesate să se alăture sistemului UE de cumpărare în comun a gazelor, care, speră Comisia, va ajuta Europa să își umple din nou depozitele de stocare și să negocieze prețuri mai mici prin utilizarea puterii colective de cumpărare a țărilor.

"Lucrăm după un program strâns pentru a ne pregăti la timp pentru iarna următoare și pentru sezonul de reumplere a depozitelor de stocare", a spus el într-o declarație.

Unii oficiali UE au declarat că anumite mari companii energetice și-au exprimat reticența de a se alătura, deoarece își pot negocia propriile oferte de gaze și se îndoiesc că sistemul UE va genera prețuri mai mici.

Comisia intenționează să publice cantitatea de gaze pe care țările europene intenționează să o cumpere în comun la începutul primăverii, pentru a atrage oferte din partea furnizorilor.

Țările UE trebuie să se asigure că societățile lor locale participă la agregarea cererii de gaz cu volume echivalente cu 15% din gazul necesar pentru a umple instalațiile de stocare ale țării respective la 90% din capacitate.

La nivelul UE, cerința de 15% se ridică la aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze - o fărâmă din totalul importurilor de gaze ale blocului, care se ridicau la 338 de miliarde de metri cubi în 2021, potrivit datelor Eurostat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana gaze